Carnaval staat weer voor de deur en sinds de ramp in Volendam is de aandacht voor brandveiligheid in horeca gelegenheden flink gestegen. Doorgaans krijgen alle “carnavals kroegen” een extra inspectie door de plaatselijke brandweer.
Toch schuilen er grote gevaren in deze brandveilige kroegen. De brandweer controleert namelijk alleen of de kroegen aan de geldende voorschriften voldoen. Het tweede grote gevaar nemen de feestgangers zelf mee, namelijk de carnavalspakken.
De uitslag van de enquête op www.brandveilig.com toont aan dat er mensen zijn die geen rekening houden met mogelijk brandgevaar bij de aanschaf van carnavalskleding. Terwijl er volgens een onderzoek van de keuringsdienst van waren in 2001 toch nog een percentage kleding en vooral attributen niet aan de brandveiligheidseisen voldeed.
Er bestaat een convenant tussen de textielbranche en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hierin staat omschreven waaraan feestkleding moet voldoen en welke waarschuwingsteksten moeten worden vermeld op de kleding indien er sprake is van een bepaalde mate van brandgevaar.
Deze afspraken moeten de brandveiligheid bevorderen maar als de kopers hier niet op letten kunnen toch nog gevaarlijke situaties ontstaan. Verder worden ook veel carnavalspakken zelf gemaakt en niet iedereen is op de hoogte van de ontvlambaarheid van stoffen. Daarom heeft Brandveilig.com een overzicht gemaakt waarop enkele veel voorkomende stoffen staan vermeld met daarbij de brandbaarheid.
– Wol
Wol heeft een ontstekingstemperatuur van 570 graden en is daarmee redelijk brandveilig. In combinatie met andere stoffen zoals nylon of polyester wordt wol makkelijker ontvlambaar.
– Polyester
Polyester heeft een ontstekingstemperatuur van 485 graden en is moeilijk ontvlambaar tenzij deze wordt gecombineerd met andere stoffen. Polyester heeft een smelttemperatuur van 250 graden en gaat gepaard met een sterke rookontwikkeling.
– Aramide
Aramide is een zeer brandveilige stof die moeilijk ontvlambaar is met een smelttemperatuur van boven de 316 graden.
– Modacryl
Ook Modacryl is moeilijk ontvlambaar maar heeft een lager smeltpunt van 160 graden.
– Polyamide
Polyamide (ook wel bekend als nylon) heeft een ontstekingstemperatuur van 485 graden en een smelttemperatuur van 215 graden. Hiermee wordt het gezien als een moeilijk ontvlambare stof.
– Viscose
Viscose is een makkelijk ontvlambare stof met een ontstekingstemperatuur van 420 graden.
– Polypropeen
Polypropeen is ook een makkelijk ontvlambare stof met weliswaar een hoge ontstekingstemperatuur van 570 graden maar een zeer lage smelttemperatuur van 164 graden. Polypropeen veroorzaakt brandende druppels.
– Katoen
Ook katoen is een makkelijk ontvlambare stof met een ontstekingstemperatuur van 400 graden. Katoen smelt niet.
– Polyacril
Polyacril is makkelijk ontvlambaar. Het heeft een ontstekingstemperatuur van 465 graden en smelt bij 250 graden
Linnen Linnen wordt gezien als een gemakkelijk ontvlambare stof.
Voor kleding in het algemeen geld dat des te strakker de kleding om het lichaam zit des te moeilijker een brand zich kan voortplanten. Bij losjes zittende kleding komt makkelijker zuurstof bij de brandhaard waardoor het vuur zich sneller verspreid.
In geval van brandende kleding is het zaak dat het slachtoffer op de grond gaat liggen en gaat rollen. Hierdoor wordt zuurstof weggenomen bij de brand waardoor deze dooft. Ga nooit rennen, dit wakkert de vlammen aan!
De brandbaarheid van kleding en attributen is te verminderen door het te behandelen met een brandvertragend middel.
Voor aanvullingen of opmerkingen kunt u een e-mail sturen naar info@brandveilig.com