Stichting Salvage is de afgelopen jaarwisseling voor 105 meldingen uitgerukt. Een stijging van 36 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit totale aantal Salvagemeldingen is in lijn met het aantal van vóór de coronapandemie. Hetzelfde geldt voor het aantal betrokken objecten, dit jaar waren dat er 146.
Vuurwerk gerelateerde meldingen
De stijging van de Salvagemeldingen is terug te zien in het aantal vuurwerk gerelateerde schades. Deze aantallen waren dit jaar in lijn met de jaren voor corona, ondanks de vuurwerkverboden in verschillende regio’s. Zo zijn er deze jaarwisseling 53 Salvagemeldingen geweest waarbij vuurwerk een rol speelde, dit is 51 procent van de totale hoeveelheid meldingen. Het hoogste percentage in de afgelopen 10 jaar. Vorig jaar lag dit percentage nog op 43 procent. Opvallend is dat van de 53 meldingen, er 10 meldingen waren, waarbij de vermoedelijke oorzaak van de branden smeulende vuurwerkresten waren.
Soort branden
82,1 procent van de meldingen bestond uit kleine (56) en middelbranden (31). Gevolgd door 7 grote branden, 1 zeer grote brand, 5 waterschades, 2 aanrijdingsschades en 3 overige schades.
Deze classificaties worden door de brandweer gehanteerd ten behoeve van de uitruk en geven slechts een globale indicatie van de daadwerkelijke schade-omvang. Bij 78 procent van de meldingen ging het om particuliere objecten, waarvan er 30 ernstig beschadigd waren en er 3 als totaalverlies beschouwd konden worden.
Voorlopige cijfers 2022
Stichting Salvage heeft het jaar 2022 afgesloten met 5901 meldingen. Een stijging van 10,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooralsnog is er daarbij sprake van 3317 belendende panden die schade hebben opgelopen. Daarmee komt het totaal op 9218 objecten waar Salvage haar hulp heeft verleend. Dit aantal kan nog wijzigen, aangezien nog niet alle meldingen zijn afgerond.