De brand woedde in de Grenfell Tower aan de Latimer Road in West-Londen. Volgens de politie werd het gebouw ontruimd, maar diverse Britse media melden woensdagochtend dat er nog mensen in de toren zouden zijn. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft de brand tot ,,groot incident” bestempeld. De brandweer rukte uit met zo’n veertig brandweerwagens en tweehonderd brandweermannen. Verder waren nog eens twintig ambulanceteams ter plaatse. 74 mensen zijn gewond geraakt, onder wie 20 zich in kritieke toestand bevinden. Enkele metrolijnen reden niet vanwege de brand. Ook de A40, een belangrijke verkeersader voor West-Londen, ging dicht.

Eerdere zorgen brandveiligheid

Bewoners van de toren zeggen dat de brandveiligheid van het gebouw eerder al was aangekaart. Een actiegroep die gebouwbeheerders en gemeentes wijst op brandgevaar, heeft de betrokken verhuurinstantie KCTMO (Kensington en Chelsea Tenant Management Organisation) in maart nog beschuldigd van ”criminele nalatigheid” als het om brandveiligheid gaat.

De groep gaf aan dat de klachten die zij indienden bij de eigenaar, de deelgemeente Kensington/Chelsea, aan dovemansoren waren gericht. Het pand dat in 1974 werd opgeleverd, werd in de jaren 2015 en 2016 gerenoveerd en onder meer voorzien van nieuwe ramen en isolatiemateriaal.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft deze geluiden ook gehoord en zegt dat de vragen over de veiligheid beantwoord moeten worden. Enkele bewoners laten weten dat zij het advies kregen om bij een brand in hun appartement te blijven.

Lees ook het interview met brandveiligheidsexpert Ralph Hamerlinck n.a.v. de brand in Londen.