Sinds juni 2019 werkt de Brandweer met de Basisprincipes van brandbestrijding. Deze werden in eerste instantie begin 2018 gepubliceerd in De hernieuwde kijk op brandbestrijding. Iedere brandweerregio implementeert deze basisprincipes momenteel op hun eigen wijze.
De vijf principes van brandbestrijding zijn:
- Neem meer tijd (stop en denk na).
- Doe een buitenverkenning, met als doel de brandruimte van buiten te vinden en de brand van buiten te blussen.
- Beantwoord drie vragen tijdens de buitenverkenning:
a. Waar zit de brand?
b. Is de brand (van buitenaf) bereikbaar?
c. Is er voldoende koelend vermogen?
Als de brand van buitenaf kan worden gevonden, van buiten bereikbaar is en er voldoende koelend vermogen is, dan kan de brand van buitenaf worden geblust. Als dat niet kan, dan is het gebouw in principe verloren en moeten we defensief inzetten. Dit geldt in elk geval voor grote gebouwen. - Als het gaat om een klein gebouw zoals een woning, of een gebouw met kleine ruimten, en er is voldoende koelend vermogen, dan is een offensieve binneninzet in het algemeen veilig mogelijk onder voorwaarden. Handel in dat geval zo:
a. Denk in termen van de branddriehoek
b. Pas deurcontrole toe
c. Pas indien mogelijk of nodig antiventilatie toe (houd het gebouw dicht)
d. Pas bij een uitslaande brand indien mogelijk een offensieve buiteninzet (voorheen transitional attack) toe
e. Breng zo snel mogelijk water op het vuur
f. Denk aan beperkingen van rookgaskoeling: kortste afstand naar de brand. - Schat het potentiële brandvermogen in en neem voldoende koelend vermogen mee. Gebruik de vuistregels voor (potentieel) brandvermogen en benodigd koelend vermogen.
Minidocumentaires
Op een speciale website deelt IFV diverse initiatieven over de implementatie van de principes. Bijvoorbeeld een infographic waarin de verschillende principes worden toegelicht. Daarnaast worden de basisprincipes in een serie van 3 minidocumentaires uitgelegd. Bekijk deel 1 hieronder:
Meer weten over de basisprincipes van brandbestrijding? Bekijk de website van het IFV.