Over 3 weken is het zover. Dan vindt in Echteld de 13e editie van het Congres Brandveiligheid plaats. Ook dit keer bestaat het congres uit 3 themadagen: Bouwkundige brandveiligheid (19 juni), Brandbeveiligingsinstallaties (20 juni) en Fire Safety Engineering (21 juni).
Op dag 3 staat het thema Fire Safety Engineering (FSE) centraal. De volgende sprekers en onderwerpen staan op het programma:
Pim van Rede: Do’s en don’ts bij de toepassing van CFD in FSE
Computational Fluid Dynamics (CFD) wordt steeds vaker toegepast bij het voorspellen van brand- en rookdynamica in fire engineering. Het is de afgelopen jaren toegankelijker en betrouwbaarder geworden door toegenomen rekenkracht en gefundeerd wetenschappelijk onderzoek. De fysica achter CFD is echter erg complex en de techniek is nog niet voor alle toepassingen betrouwbaar toepasbaar. In zijn presentatie laat Pim aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe een zo hoog mogelijke kwaliteit van een CFD-simulatie kan worden behaald.
Emiel van Rossum: Toepassing van tweezonemodellen
Zonemodellen worden al lange tijd toegepast binnen brandveiligheid. In deze presentatie wordt ingegaan op de werking van een zonemodel. Met andere woorden, wat gebeurt er achter schermen in de software? Welke software en modellen zijn beschikbaar? Wat zijn de beperkingen van zonemodellen? En wat kunnen we met de resultaten?
Pascal Steenbakkers: Duurzame ambities en brandveiligheid met Fire Safety Engineering
Fire Safety Engineering (FSE) opent mogelijkheden voor duurzame ontwikkelingen op een brandveilige wijze. De presentatie geeft inzicht in waar de prestatie-eisen uit het Bouwbesluit op punten nog tekortschieten en waar FSE kan helpen om brandrisico’s inzichtelijk te maken en om passende maatregelen te vinden om de integrale brandveiligheid in een gebouw te borgen. Tevens krijgt u inzicht in recent onderzoek op het gebied van brandveiligheid in moderne houten bouwconstructies.
Rob Stark en Bianca Oostdam: Verstandig brandveilige bouwconstructies ontwerpen
Brandwerende voorzieningen aan de hoofddraagconstructie kunnen veel ruimte, geld en onderhoud kosten. Door in het constructieve ontwerp slimme keuzes te maken zijn veel brandwerende voorzieningen aan de constructie te beperken en soms zelfs te voorkomen. Hiermee kunnen bouwkosten bespaard worden. Middels enkele constructieve ontwerpen van verschillende gebouwen wordt toegelicht welke kansen er zijn benut om deze besparing in het gebouwconcept door te kunnen voeren zonder dat dat afbreuk heeft gedaan aan de veiligheid van het gebouw.
Lieuwe de Witte: Lessen uit het onderzoek naar rookverspreiding
In deze presentatie worden de lessen naar aanleiding van het rookverspreidingsonderzoek van de Brandweeracademie uit 2020 gepresenteerd. Op basis van de resultaten van het onderzoek worden de lessen vanuit verschillende thema’s belicht. Bij thema’s gaat het bijvoorbeeld om het belang van bronbeperkende maatregelen, het belang van maatregelen gericht op specifieke doelgroepen en de vraag of evacueren altijd de beste optie is.