Door Marcel van Duijn Tijd verglijdt. Zo is het inmiddels meer dan 20 jaar geleden dat tijdens de dramatische en vooral traumatische brand in het Volendamse café De Hemel in de nieuwjaarsnacht 14 doden vielen. Daarbij werden 241 gewonden opgenomen onder wie 200 met ernstige brandwonden. 16 procent van de slachtoffers heeft er een posttraumatische stressstoornis aan overgehouden.
Deskundigen en de Volendamse pastoor Jan Berkhout gingen met hen aan de slag door psychische en sociale hulp te verlenen. Al snel bleek dat de brand was veroorzaakt door het binnen aansteken van sterretjes. Vonkjes zorgden ervoor dat de uitgedroogde niet- geïmpregneerde dennentakken aan het plafond ontvlamden. Met als gevolg dat de brandende versiering vrijwel direct op de bezoekers viel.
Toegegeven, het is een cliché dat voorkomen beter is dan genezen, maar het kan toch niet voldoende worden onderstreept
Weinig vluchtmogelijkheden
Het café zat bomvol en er waren weinig mogelijkheden om te vluchten. Vrijwel iedereen in Volendam kent wel iemand die van de brand slachtoffer of getuige was. Natuurlijk kwam er een onderzoek. Er volgde een uitgebreide reconstructie van de brand bij Efectis en ingenieursbureau DGMR. Zo werd het café nagebouwd om te onderzoeken hoe de brand zich zo snel had kunnen ontwikkelen. Naar verluidt was er aan diverse verordeningen niet voldaan. Mogelijk was er onvoldoende toezicht geweest door de gemeente en brandweer. Toenmalig burgemeester van Edam-Volendam Frank IJsselmuiden en CDA-wethouder Wim Visscher traden af.
Van achteren kijk je de koe in de kont
Om de ironische uitdrukking ‘Van achteren kijk je de koe in de kont’ van stal te halen, terugkijkend is het makkelijk praten. Je kunt niet veranderen wat zich heeft afgespeeld. Maar het is wel een leermoment. Het is casuïstiek waarmee mogelijk toekomstige branden kunnen worden voorkomen. Zo kwamen er verscherpte landelijke controles op brandveiligheid in de horeca. Toegegeven, het is een cliché dat voorkomen beter is dan genezen, maar het kan toch niet voldoende worden onderstreept. Want tijdens de wintermaanden kruipen de mensen weer gezellig bij elkaar in familieverband thuis of in de horeca. In enkele Haagse cafés en restaurants waar ik graag vertoef, houd ik soms mijn hart vast. De pictogrammen om de vluchtweg te duiden, zijn meestal duidelijk zichtbaar. Dat wel, maar zodra je kijkt in de richting van de uitgang, blijkt regelmatig dat die is gebarricadeerd met anti diefstal tralies, kratten, fusten en wat dies meer zij. En toch denk je, het zal mij niet overkomen… Kortom, meer aandacht voor brandpreventie in bestaande horecagelegendheden als cafés is zeker gewenst.
Aandacht naar brandpreventie in bestaande horeca
Interessant is dat bijvoorbeeld in een gelegenheid als Café Roest in Amsterdam-Oostenburg tijdens een grootschalige renovatie bij uitstek veel aandacht is uitgegaan naar brandpreventie. Die aandacht zou bij bestaande, veelal oude cafés zeker niet misstaan.
De herziene uitgave De Essentiële Bouwkundige Controlepunten van BBN is vers van de pers. Laten uitbaters van horecabedrijven daar eens goed in neuzen. Want als het echt fout gaat, zoals in Volendam, zijn zij als uitbater/ eigenaar toch echt de klos en is een faillissement vaak onontkoombaar…
Cartoon: Tom Janssen/BBN
Lees meer columns
– De hulpverlener van de toekomst (column Ricardo Weewer)
– Blinde vlekken? (column Joric Witlox)
– Groene brandveiligheid (Column David den Boer)>> Download het artikel Noodverlichting en vluchtwegaanduiding, waar moet je op letten?
Download het handboek ‘De Essentiële Bouwkundige Controlepunten’
Bekijk webinar over vluchtwegen hier terug >>
Volg Brandveilig op LinkedIn