Het aantal keren dat de brandweer tijdens de jaarwisseling moest uitrukken, is voor het tweede jaar op rij toegenomen. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland onder 25 regio’s. De brandweer kreeg in totaal 4340 meldingen. Dat is een toename van 118 incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling.

Volgens voorzitter Stephan Wevers is er veel inspanning geleverd om het aantal incidenten naar beneden te brengen. “We zitten weer op het niveau van vijf jaar geleden. De dalende trend is gekeerd. Als we de cijfers van de afgelopen jaren op een rij zetten, dan kunnen we concluderen dat alle inspanningen weinig rendement opleveren. Dit baart ons zorgen”, aldus Wevers.

Regionale verschillen

Volgens de brandweer waren er grote regionale verschillen. In elf regio’s is er sprake van een behoorlijke toename van het aantal incidenten. Dit jaar vond iets meer dan de helft van de meldingen plaats in de vier grote regio’s Rotterdam-Rijnmond, Utrecht, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland. Ook was er dit jaar weer sprake van geweld tegen brandweerlieden. Volgens Brandweer Nederland hebben in een derde van de regio’s brandweerlieden hiermee te maken gehad. Ze zijn meerdere malen bestookt met vuurwerk.

Geweld onacceptabel

In een aantal gevallen heeft de brandweer moeten besluiten om zich terug te trekken. Wevers: “Onze brandweermensen moeten ongehinderd hun werk kunnen uitvoeren. Het kan toch niet zo zijn dat we worden belemmerd tijdens het blussen van brand en tijdens het verlenen van hulp aan mensen in nood? Geweld en agressie tegen medewerkers – in welke vorm dan ook – is onacceptabel.” De brandweer kreeg te maken met meerdere grotere incidenten en branden.  In Arnhem kwamen een vader en kind om het leven bij een brand in een flat. Verder waren er in alle gemeenten vele autobranden.

Volg Brandveilig op LinkedIn