Brandveiligheid van kwetsbare personen staat volop in de belangstelling. En dan gaat het niet alleen om ouderen die langer zelfstandig wonen, maar ook om verwarde personen met psychische problemen die met hun gedrag voor de nodige brandveiligheidsrisico’s zorgen. Dat bleek tijdens het VBE seminar van 16 maart.
Dagvoorzitter Eugène van Mierlo stelde in zijn openingspresentatie dat het thema ‘Brandveiligheid van kwetsbare personen’ vanuit meerdere invalshoeken zou worden behandeld. Zowel vanuit de mens als vanuit de techniek. En niet alleen met de focus op ouderen die langer zelfstandig wonen, maar ook aandacht voor verwarde personen met psychische problemen die met hun gedrag voor de nodige brandveiligheidsrisico’s zorgen. Dat laatste illustreerde hij met ervaringen vanuit zijn dagelijkse praktijk als wethouder in Almelo, waar net als in andere gemeenten sinds 2015 de problematiek van verwarde personen hoog op de agenda staat.
Gedragsbeïnvloeding bij ouderen
Margo Karemaker, onderzoeker-adviseur bij NIPV deelde vervolgens in de keynote ‘Gedragsbeïnvloeding bij ouderen’ bevindingen vanuit haar promotieonderzoek over dit onderwerp. Belangrijke constatering van Karemaker was dat als het gaat om brandveiligheid we nog te vaak focussen op technische voorzieningen. Terwijl bij 60 procent van de fatale woningbranden de oorzaak moet worden gezocht in menselijk gedrag. Volgens haar wordt beïnvloeden van gedrag daarom steeds belangrijker, zeker als het gaat om senioren. De focus moet dan ook liggen op een combinatie van technische voorzieningen en menselijk gedrag.
(In Brandveilig.com 2023, nummer 1 is het artikel ‘Brandveilig gedrag bij senioren stimuleren’ van Margo Karemaker gepubliceerd.)
Invloed rookbeheersing op evacuatiestrategie bij woonzorggebouwen
Pieter Poppe, afdelingshoofd Consultancy ISIB koos in zijn keynote ‘Invloed van rookbeheersing op de evacuatiestrategie bij woonzorggebouwen’ voor een technische invalshoek. Uitgangspunt voor zijn presentatie waren de zogenaamde VIPA-studies (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) naar brandveiligheid in ouderenvoorzieningen.
Belangrijke conclusie van Poppe was dat om een veilige evacuatie te kunnen garanderen de blootstelling aan rook moet worden beperkt in geval van (niet-zelfredzame) ouderen. Maar ook indien een Defend in Place/Stay in Place-strategie de enige mogelijke evacuatiestrategie is, is niet enkel rookbeheersing belangrijk om een veilige evacuatie te garanderen; bijkomend worden de interventie van de brandweer en menselijk gedrag dan een belangrijk onderdeel van de evacuatiestrategie.
Parallelsessies
In het middagprogramma stonden vier parallelsessies op het programma:
- Ruud van Liempd: De gevolgen van rookverspreiding voor mensen.
- Bauke Koekkoek: Onbegrepen gedrag en samenleving.
- Pieter Poppe: Rookbeheersingssystemen: Werkingsprincipes toegelicht.
- Nick Put: Brandonderzoek: Wat zegt de theorie en wat zien we in de praktijk gebeuren?