In mei 1977 vond een brand plaats in Hotel Polen in het centrum van Amsterdam. Het was de dodelijkste brand in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog met in totaal 33 doden en 21 zwaargewonden. Dat willen we niet meer. Met Ludo de Jong, directeur van het in september 2017 geopende NH Collection Eindhoven Centre praten we over brandveiligheidsmaatregelen en specifiek over (kleine) blusmiddelen.
Door Betty Rombout
Hotels hebben vaak een verhoogd brandrisico. Vuur, rook en gassen kunnen zich gemakkelijk verspreiden via verticale en horizontale openingen zoals technische schachten, luchtkanalen en liftschachten, openingen rondom airconditioning- en verwarmingsbuizen en via trappenhuizen. Grote, nieuwe hotels hebben meestal grote ruimtes zoals lobby’s en atria, waar de sterke luchttrek tot een snellere verspreiding van brand kan leiden. Brandveiligheid in deze hotels is dan ook topprioriteit.
Speciale divisie
In september 2017 opende het NH Collection Eindhoven Centre zijn deuren. Het hotel bevindt zich in de Groene Toren, een strak vormgegeven, hoog gebouw dat een herkenningspunt is in het hart van de stad.
Ludo de Jong: “Het pand is een voormalig kantorencomplex, dat volledig gestript is en daarna opnieuw opgebouwd. We hebben 132 hotelkamers verdeeld over een paar verdiepingen. Ook kennen we zes vergaderruimtes. Op de bovenste twee verdiepingen bevindt zich VANE Restaurant & Skybar. De skybar met terras op de bovenste verdieping biedt uitzicht op de stad. Dagelijks lopen er zo’n 20 tot 30 medewerkers in het complex rond, oplopend tot 30 tot 60 op drukke dagen. Gemiddeld hebben we 100 hotelgasten per dag. Bij pieken – als bijvoorbeeld ook de vergaderruimtes bezet zijn – kunnen dit zo’n 600 tot 700 gasten zijn.”
Een speciale divisie binnen onze keten is belast met (brand)veiligheid bij met name nieuwbouw en renovatie van een hotel
Naast het hotel, de vergaderruimtes, het restaurant en de bar kent de Groene Toren short-stay-appartementen, niet door het hotel geëxploiteerd. Op de begane grond bevinden zich enkele horecazaken, die ook niet bij het hotel behoren. Het hotel is onderdeel van de NH Hotel Group. Ludo de Jong vertelt: “Een speciale divisie binnen onze keten is belast met (brand)veiligheid bij met name nieuwbouw en renovatie van een hotel. Zij doen dit werk in samenspraak met MVH Adviseurs, die helpen met de complexe regelgeving en de controle op de uitvoering. De adviseurs zijn continu op locatie en zorgen met onze NH-collega’s voor de juiste documentatie. Verandert de regelgeving, dan lichten ze ons in.”
Vluchttrappenhuis
De Jong vervolgt: “In de Groene Toren bevindt zich, zoals gezegd, niet alleen ons hotel. Ook zijn er appartementen in het gebouw gehuisvest. Voor deze short-stay-appartementen gelden de regels van de reguliere huurwoningmarkt. Die zijn anders, dan voor een hotelaccommodatie. Het is belangrijk daar als team goed naar te kijken. Daarom hebben we bijvoorbeeld op de veertiende verdieping een speciale brug naar een vluchttrappenhuis extra toegevoegd, zodat gasten en medewerkers bij een eventuele brand het pand makkelijk kunnen verlaten.”
Controle
Ten behoeve van de brandveiligheid heeft het hotel ontruimings- en bhv-plannen. Qua maatregelen hebben de kamers en gangen brandwerende deuren. De trappenhuizen zijn aangepast om bij een incident makkelijk naar buiten te kunnen. In de keuken zijn de afzuigkappen voorzien van een ANSUL R-102-blussysteem. Een systeem dat onder andere wordt aanbevolen wanneer de keuken zich op een plaats bevindt waar de brand snel over kan slaan naar andere ruimtes. Voor NH Hotel Group is dit een standaardeis om het risico te beperken. Uiteraard zijn er in het hotel diverse draagbare en kleine blusmiddelen en brandslanghaspels aanwezig. Ludo de Jong: “De brandslanghaspels bevinden zich op de plaatsen waar een verhoogd risico van brand is of waar een aanvullend blusmiddel anders dan water uit de brandslanghaspel noodzakelijk is. Het soort blustoestel hebben we afgestemd op het risico en het neveneffect, dit om eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. Van koolzuursneeuwblussers bij de serverruimte en de lichtmachinekamer tot sproeischuimblussers bij onder meer de receptie.”
De controle van de blusmiddelen heeft op jaarlijkse basis plaats door een REOB-erkend onderhoudsbedrijf. Een dergelijk bedrijf kan aantonen dat dit het onderhoud aan blusmiddelen volgens de normen uitvoert en de originele onderdelen en blusstoffen gebruikt bij onderhoud. Ook stelt het een onderhoudsrapport op waarin vervangingsadviezen technisch worden onderbouwd.
Blusmiddelen
Medewerkers van het hotel krijgen een bhv-training als ze in dienst komen. De Jong: “In het ontruimingsplan en het bedrijfsnoodplan staan vermeld wat hierin de stappen zijn. Daarnaast nemen we alle medewerkers een keer per jaar mee voor een veiligheidsronde door het hele pand. Daarnaast vindt er ook een keer per jaar een oefening plaats met 112-bhv.”
Voor bezoekers is vooral het visuele aspect bij brand van belang. Symbolen voor onder andere het vluchten bij een eventuele brand zijn op de in de regelgeving vereiste plekken aangebracht. “Bij vergaderingen wordt soms gevraagd aan te geven waar onze nooduitgangen zijn. We geven dan tekst en uitleg en we sturen van tevoren al informatie erover op”, aldus Ludo de Jong.
Brandveiligheid, waaronder de blusmiddelen, zijn enorm belangrijk voor een organisatie als NH Collection Eindhoven Centre. De Jong: “Maar nog belangrijker vind ik de signalering vooraf, oftewel de brandalarminstallatie. Constateren en signaleren we hiermee een brand, dan hebben we de tijd en de middelen – waaronder de blusmiddelen – om er op tijd op in te springen.”
Bij vergaderingen wordt soms gevraagd aan te geven waar onze nooduitgangen zijn
De blusmiddelen zijn in het hotel in Eindhoven nog niet gebruikt. In de vorige banen van Ludo de Jong – NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam en de Marriott Hotel Group – zijn de kleine blusmiddelen slechts op beperkte schaal ‘uit de kast gehaald’. Zoals bij een in de brand gevlogen asbak, die buiten stond. De Jong: “Meestal worden de blusmiddelen alleen maar gebruikt bij de jaarlijkse testen.”
Tips
Welke tips heeft Ludo de Jong voor andere hotels op het gebied van brandveiligheid? “Continue focus op brandveiligheid. Neem het steeds mee in de begroting. Met name bij oudere hotels, om deze op de nieuwe standaarden te krijgen. Daarbij is het van belang te werken met een onafhankelijke expert. Zij hebben de laatste kennis in huis. Bovendien is een tunnelvisie dan vrijwel uitgesloten. Zij werken immers niet voor ons, maar voor een andere organisatie. Dat maakt ze kritisch, maar dat is prima.”
Comfortabel
Tot slot noemt De Jong nogmaals het trainen van het personeel: “Dat kun je niet vaak genoeg doen. Het team moet zich comfortabel voelen bij een beslissing op het moment dat er een calamiteit is.”