Datacenters houden tegenwoordig de meeste bedrijven draaiende. Doordat de hoeveelheid data ieder jaar exponentieel groeit, is de behoefte aan grote datacenters toegenomen.
Nederland staat bekend als datacenterland. Ons land telt ruim 200 datacenters, goed voor een oppervlakte van ruim 250.000 vierkante meter. Samen met Londen, Frankfurt en Parijs is Amsterdam het belangrijkste knooppunt van Europa. Maar liefst een derde van alle Europese datacenters is in ons land gevestigd, zo blijkt uit cijfers van de Dutch Data Center Association.
Brandrisico in datacenters
Een datacenter is in het kader van brandveiligheid een bijzonder risico vanwege de hoge luchtstroom en de verhoogde vermogensdichtheid van servers. Datacenters zitten vol elektronica – rij na rij opeengepakte serverkasten met kilometers aan stroom- en datakabels. De vermogensdichtheid van servers blijft stijgen en verhoogt daardoor brandgevaar. Onvoldoende koeling of een storing kan de componenten opwarmen tot een hoge temperatuur en kan, uiteindelijk, tot brand leiden. Een ander risico is bijvoorbeeld een aansluitdraad die niet goed op een klem gemonteerd is , waardoor hij slecht contact maakt. De combinatie van warmte, een verslechterende verbinding en stof kan op een gegeven moment leiden tot brand.
In onder meer de Verenigde Staten en Engeland is het gebruik van sprinkler- en watermistsystemen in datacenters een vereiste. Het is waarschijnlijk dat de regelgeving voor andere landen, zoals Nederland, ook binnen afzienbare tijd wordt aangepast.
Wat zijn de risico’s?
Hoe bereid je je voor op de brandrisico’s in een datacenter? Wat moet worden overwogen en hoe beperk je schade tot een minimum voor een acceptabele investering Een risico inventarisatie moet beginnen met een opsomming van doelstellingen:
- Welk verlies van activa kan worden getolereerd?
- Welke activa moeten worden beschermd met betrekking tot bedrijfszekerheid?
- Bent u voornemens om de individuele servers of de hele faciliteit te beschermen?
- Wat zijn de kosten op het moment dat alles stil ligt?
- Hoe snel moeten de activiteiten voortgezet worden?
- Wat zijn de totale kosten van een brandbeveiligingssysteem gedurende de hele levensduur van het datacenter?
- Welke beveiligingssystemen zijn geschikt voor datacenters?
- Welke systemen hebben een bewezen reputatie van succesvolle onderdrukking en een aanvaardbare schade?
- Zijn er juridische, milieu- of lokale factoren die moeten worden overwogen, nu en in de nabije toekomst?
Om de brandblussing in datacenters te garanderen zijn diverse systemen op de markt: aerosol blussystemen, blusgassystemen, inertiseringsystemen (zuurstofverlaging), watermistsystemen en sprinklersystemen. Elk systeem heeft voor- en nadelen.
FM Approved
FM Approvals, een instituut dat zich specialiseert in het testen en certificeren van schaderisico’s met betrekking tot producten en diensten, heeft diverse brandblusmiddelen getest op een betrouwbare werking. Dit zijn onder meer watermist, CO2, schuim en clean agents (zoals Novec™ 1230 blusgas)
Ieder blusmiddel is geschikt voor een eigen scenario en de keuze voor een blusmiddel hangt bovendien af van de risico’s die een organisatie bereid is te nemen.