De VROM-Inspectie besteedt naast het doen van gerichte en geplande onderzoeken ook een deel van
Eén van deze ad hoc activiteiten is dit onderzoek naar brandveiligheid van sporthallen bij tijdelijke evenementen. Grote loodsen en (sport)hallen blijken veelvuldig gebruikt te worden voor andere doelen dan waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Door de grootte en hoogte van dergelijke ruimten worden deze frequent gebruikt voor rommelmarkten, speciale (kinder)theatervoorstellingen, popconcerten en dergelijke.
In hoeverre bij tijdelijke evenementen ook de brandveiligheid voldoende in acht wordt genomen, was een item dat de VROM-Inspectie Noord-West eens nader wilde onderzoeken. Daarom is in het najaar van 2005 een kortlopend locatieonderzoek gehouden bij enkele sporthallen in de provincie Noord-Holland om te zien of de brandveiligheid bij tijdelijke evenementen voldoende gewaarborgd is. VROM heeft in een rapport verslag gedaan van de bevindingen.
Conclusie: Evenementen in sporthallen zijn niet zelden brandonveilig.
De belangrijkste conclusies zijn:
(Sport)hallen worden veelvuldig gebruikt voor tijdelijke evenementen;
Bij evenementen in (sport)hallen worden dikwijls brandonveilige situaties aangetroffen (vluchtwegen versperd, vluchtdeuren gesloten, pictogrammen kapot, onvoldoende blusmiddelen);
Beheerders/organisatoren van sporthallen zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s die ze lopen met het binnenhalen van evenementen;
Gemeenten/brandweer controleren lang niet in alle gevallen;
In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat gemeenten onvoldoende aandacht besteden aan de brandveiligheid bij tijdelijke evenementen in (sport)hallen.
Vrom heeft daarom in juni 2006 een informatieblad gepubliceerd over dit onderwerp. Het informatieblad bevat tips voor gemeenten.Het informatieblad bestaat uit de volgende onderdelen:
Voorlichting
Hierin wordt onder andere beschreven dat de procedures helder moeten zijn, deze dienen onder de aandacht te worden gebracht bij alle betrokkenen.
Hoe komt u tijdelijke evenementen op het spoor?
De interne taakverdeling dient op order te zijn, verder moet worden bekeken waar mogelijk evenementen kunnen plaatsvinden en op welke structurele wijze de overheid op de hoogte wordt gebracht van activiteiten.
Aandachtspunten bij vergunningverlening
Er zijn diverse aandachtspunten waarvan het informatieblad een opsomming geeft. Toezicht/Controlemomenten Bezoek minstens eenmaal de locatie tijdens opbouw van het evenement. Hierbij zijn er diverse aandachtpunten die moeten worden besproken met de verantwoordelijke. Tevens dient het evenement bezicht te worden gedurende het gebruik.
Integraliteit
Zoals uit het wettelijk kader blijkt kan er bij een evenement sprake zijn van meerdere taakvelden. Het is daarom raadzaam
om zowel de vergunningverlening als controle en handhaving integraal te benaderen.
Wettelijk Kader
Als er evenementen in zalen of in de buitenlucht worden gehouden, moet in veel gevallen op grond van de lokale Algemene Plaatselijke Verordening (APV) bij de gemeente een melding worden ingediend of een evenementenvergunning worden aangevraagd. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Als er meer dan 50 personen verwacht worden dan is er naast de evenementenvergunning op grond van de Bouwverordening ook een gebruiksvergunning nodig.