Studenten van de opleiding Middenkader bouw (niveau 4 ) van ROC van Twente hebben op donderdag 23 mei in de praktijk getest hoe brandwerende materialen zich gedragen bij brand. Dit deden ze in het kader van het nieuwe keuzedeel Brandveiligheid, dat onder leiding van Pioneering is ontwikkeld als onderdeel van het vernieuwingsprogramma ‘Bouwen aan de toekomst”. ROC van Twente is de eerste ROC in Nederland die dit keuzedeel aanbiedt.
Keuzedelen zijn sinds schooljaar 2016-2017 onderdeel van een mbo-opleiding. Ze spelen in op de vraag vanuit het bedrijfsleven om studenten te voeden met actuele kennis uit het vakgebied. In het keuzedeel Brandveiligheid is er een gelijkmatige verdeling van 240 uur over theorie, praktijk en zelfstudie. Studenten kregen de afgelopen periode o.a. les van professionals uit de branche op verschillende locaties bij Brandweer Twente, Twente Safety Campus, een architectenbureau en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo).
Uniek onderwijsprogramma
In Nederland is het keuzedeel Brandveiligheid een uniek onderwijsprogramma. Het kwam tot stand onder leiding van Stichting Pioneering in nauwe samenwerking met Brandweer Twente, ROC van Twente en diverse specialisten uit het bedrijfsleven. Voor de studenten wordt op dit moment alleen bij ROC van Twente Brandveiligheid als keuzedeel aangeboden.
In de les leer je eigenlijk alleen maar theorie, maar in dit keuzedeel leer je hoe het er bij brand in de praktijk aan toe gaat
Interesse vanuit andere partijen
Andere ROC’s hebben hun interesse getoond en kijken inmiddels mee hoe zij het onderwerp brandveiligheid vorm kunnen geven binnen hun eigen bouwopleidingen. Dit kennisdeel draait om het investeren in de toekomst. Laurens Welberg, Brandweer Twente, licht toe: ‘Door het integreren van het keuzedeel brandveiligheid doen de studenten kennis op over brand, brandgedrag en brandpreventieve maatregelen. Deze kennis kunnen de studenten in de toekomst toepassen bij het ontwerp en bouwen van objecten. Dat komt de bouw ten goede.’
Wat gebeurt er bij brand in de praktijk
Je kunt dit alleen maar doen met mensen die hun schouders eronder zetten. Indrukwekkend hoeveel bedrijven hebben meegewerkt’,aldus John van der Vegt, voorzitter College van Bestuur van ROC van Twente. Hij benadrukt hiermee de waarde van samenwerken met partners aan een gezamenlijke opgave. En waarom vinden de studenten het belangrijk? ‘In de les leer je eigenlijk alleen maar theorie, maar in dit keuzedeel leer je hoe het er bij brand in de praktijk aan toe gaat,’ vertelt Daniëlla, een van de studenten. ‘Want brand is brand, dat heb je niet in de hand,‘ rijmt ze lachend.
Meer bewustzijn
Vanuit het bedrijfsleven komt regelmatig het signaal dat zowel afgestudeerden als bestaande medewerkers onvoldoende kennis en kunde hebben over brandveiligheid. Daarom is er nu de praktijktraining van Pioneering en het bedrijfsleven. Deze praktijktraining is vooral interessant voor mensen die binnen hun werkgebied te maken hebben met brandveilig ontwerpen, bouwen of beheren.
Zij krijgen in deze training meer bewustzijn van het effect van brand en de mogelijkheden om deze te beheersen. Daarnaast weten deelnemers na afloop waaraan je wettelijk moet voldoen. En hoe je dit in de praktijk oppakt. Onderdeel van de training zijn de wet- en regelgeving en de bouwkundige en installatietechnische mogelijkheden.
Meer weten over de praktijktraining?
Op het brandweeroefenterrein op Troned op Vliegveld Twente worden de eerste 2 dagdelen oefeningen gedaan en zullen de deelnemers zelf aan de slag gaan met het aanbrengen van brandwerende materialen. Deze zullen aan het eind van het tweede dagdeel worden getest. In het Hercles Stadion zal behalve uitleg over installatietechniek ook oefeningen en opdrachten vanuit de installatietechniek worden uitgevoerd.