In het magazijn van wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in het centrum van Amsterdam heeft zaterdagmorgen vroeg  brand gewoed. De brand was snel geblust door de werking van de sprinklerinstallatie, meldt de brandweer.

Er is behoorlijke schade door de rook en wateroverlast, aldus een woordvoerster van de brandweer. Voor zover nu bekend heeft het museum zelf geen schade opgelopen. Onderzoek heeft aangetoond dat  de brand is ontstaan in een vuilcontainer. Deze container bevond zich op de vierde etage van het museumgebouw op de hoek van de Dam en het Rokin. Hoe de vuilcontainer vlam heeft gevat is nog onduidelijk.

sprinklers in woningen
“Als een onverhoopte brand ergens uiterst snel de kop moet worden ingedrukt, dan is het wel bij de warmtegevoelige wassen beelden van Madame Tussauds. Een N III- sprinklerinstallatie, aangesloten op het drinkwater- leidingnet, beveiligt de circa 8.000 vierkante meter van het museum afdoende. ‘Onzichtbaar’ voor het publiek, aangezien de leidingen en sprinklers zijn weggewerkt in de koven en de plafonds”, aldus John van Lierop, sprinkler.nl.

Ouderwetse nieuwsgierigheid

Miljoenen en miljoenen mensen zijn door de deuren van Madame Tussauds geweest. Er zijn vele redenen voor dit blijvende succes, maar in het hart van dit alles is een goede ouderwetse nieuwsgierigheid. De manier waarop tegenwoordige wassenbeelden worden gemaakt is nauwelijks veranderd van hoe Madame Tussaud’s ze zelf in 1790 maakte.

>>Download het artikel ‘Woningsprinklers: een betere kijk op brandveiligheid’

Volg Brandveilig op LinkedIn