Zijn er alternatieve methoden voor rookmeldergestuurde kleppen? Deze vraag doet zich in de praktijk regelmatig voor. De Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften (ATGB) boog zich recentelijk over een casus van een nieuw te realiseren woningbouwproject waarin de mechanische ventilatie-units van de appartementen zijn aangesloten op een centraal afblaaskanaal dat bovendaks uitmondt.
Om rookverspreiding bij brand via luchtkanalen te voorkomen omschrijft NEN 6075:2020 in paragraaf 6.3.3 dat een rookklep in een kanaal aangestuurd moet worden door een rookmelder. Bij dit project wil de aanvrager in plaats daarvan brand- en rookverspreiding tussen appartementen voorkomen door het gebruik van een terugslagklep in combinatie met een brandklep en zonder gebruik te maken van een rookmeldergestuurde rookklep. Ter onderbouwing van de vereiste prestatie, heeft de aanvrager twee rapportages aangeleverd van toe te passen componenten in dit oplossingsprincipe.
De brandweer eist een integrale brandtest van de achter elkaar geplaatste terugslagklep en brandklep om de gelijkwaardigheid te accepteren.
Advies
De Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften (ATGB) adviseert in deze casus als volgt over de toepassing van de bouwvoorschriften:
Is het noodzakelijk om een daadwerkelijke brandtest voor het functioneren van het gehele systeem uit te voeren om de gelijkwaardigheid voor het beperken van rookverspreiding tussen woningen aan te tonen, of volstaan de onafhankelijke testrapporten van de toe te passen componenten?
De aanvrager van een omgevingsvergunning heeft de vrijheid om een manier van onderbouwing van een gelijkwaardigheid te kiezen. Het bevoegd gezag mag geen manier van onderbouwing opleggen, maar kan een nadere onderbouwing vragen als de aanvrager de gelijkwaardigheid onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt. Een brandtest aanwijzen als enige weg naar mogelijke gelijkwaardigheid is niet toegestaan. Bij uitwerken van het systeem is het belangrijk om aan te geven aan welke voorwaarden het systeem gaat voldoen, zodat een vergelijking met de (test)rapporten goed te maken is. De testrapporten op zich volstaan niet zonder een beoordeling van de eigenschappen van het systeem als geheel.
Overigens merkt de ATGB over deze casus nog het volgende op. In de actuele bouwpraktijk komen de hier geschetste problemen regelmatig voor in de zoektocht naar alternatieve methoden voor rookmeldergestuurde kleppen. De ATGB hecht eraan om daarom in dit advies richting te geven aan de onderbouwing voor gelijkwaardigheid hiervan.
ATGB-advies 2307 – Rookkleppen zonder rookmeldersturing en met terugslagklep, 24 april 2023, www.atgb.nl
Andere recente adviezen van de ATGB:
- ATGB-advies 2305 – Rookwerende schachtwand bij renovatie
- ATGB-advies 2306 – Eén of twee rooksluizen voor wokkeltrappenhuizen?
- ATGB-advies 2308 – Collectieve huisvesting voor 24 arbeidsmigranten