Nederland vergrijst. Ongetwijfeld is dit geen nieuws voor u. Immers, kijk om u heen – of in de spiegel – en u ziet de grijze medemens, al dan niet achter rollator of in scootmobiel.
En de komende decennia zal het aantal 65-plussers verder toenemen tot een hoogtepunt van 4,7 miljoen rond 2040. De komende jaren zal vooral het aandeel 65-79-jarigen sterk stijgen en vanaf 2025 neemt ook de groep 80-plussers sterk toe (de dubbele vergrijzing). In 2040 is naar schatting 26 procent van de bevolking 65-plusser, waarvan een derde ouder is dan 80 jaar. (Bron: Nationaal Kompas Volksgezondheid / RIVM.)
Brandslachtoffers onder ouderen
Is dit nu goed of slecht nieuws? Oordeelt u zelf op basis van wat ‘koppen’ uit het nieuws: ‘Autobranche vaart wel bij vergrijzing’, ‘Vergrijzing zorgt voor hogere AOW-uitgaven’, ‘Vergrijzing dempt economische groei’, ‘Nederland hardst getroffen door vergrijzing’, ‘Brandveiligheid ouderen grote zorg’.
>> TIP: Volgende week verschijnt Brandveilig.com. Bekijk online of vraag proefnummer aan
>> Lees ook: Arjen de Kort: Gespleten werkelijkheid
De laatste kop staat boven een recent bericht naar aanleiding van het begin januari door de Brandweeracademie gepubliceerde rapport met oplossingsrichtingen om gewonden en doden als gevolg van een woningbrand bij ouderen te voorkomen. Want al langere tijd is bekend dat ouderen (65-plussers) een kwetsbare groep mensen zijn bij brand. Uit eerder onderzoek blijkt dat er onder 65-plussers ruim 2,5 keer zoveel doden vallen dan bij mensen jonger dan 65 jaar. Met een vergrijzende bevolking is de logische verwachting dat als er niets wordt gedaan het aantal brandslachtoffers onder ouderen zal toenemen.
Scherpere wet- en regelgeving
De in het rapport gepresenteerde oplossingsrichtingen zijn onder te verdelen in drie categorieën: (1) Voorlichting aan 65-plussers over het voorkomen van brand en de mogelijkheden tot ontvluchting. (2) Aanscherping van wet- en regelgeving voor de specifieke doelgroep ouderen: zij zijn bij brand vaker sterk verminderd zelfredzaam. (3) Toepassen van technische voorzieningen om brand te voorkomen of zodanig te beperken dat 65-plussers voldoende tijd hebben zichzelf in veiligheid te brengen of door anderen in veiligheid gebracht te worden.
Dat dit geen kwaad kan, bleek uit het Journaal-item naar aanleiding van de publicatie van het rapport. De reporter was ‘op locatie’ en volgde een hoogbejaarde vrouw in haar woonomgeving. Zij vertelde dat zij “uit laksheid” nog geen rookmelder had laten monteren. Maar gelukkig had zij wel nagedacht over een vluchtweg. Trots gaf zij een demonstratie: met een wankel keukentrapje zou zij via het raam uit haar woonkamer klimmen richting een onderliggend dakterras, klaar om gered te worden. Ziet u het voor u in geval van een brand? Op de website van de NOS kunt u het item nog terugvinden. Hagen c.s. hebben een stevige uitdaging in 2016.
Dit blog schreef Arjen de Kort en is verschenen in Brandveilig.com 01/ 2016