Nederland scoort in vergelijking met andere landen in Europa over het algemeen gunstig op het gebied van arbeidsomstandigheden. Werknemers staan hier relatief weinig bloot aan lichamelijke risico’s op het werk en risico’s door hun werkomgeving.
Wel wordt in Nederland vaker melding gemaakt van ongewenste omgangsvormen, zoals pesten, geweld en intimidatie, dan gemiddeld in Europa. Tweederde van de Nederlandse artsen en verpleegkundigen bijvoorbeeld heeft hier regelmatig mee te maken. Dit blijkt uit de Arbobalans 2006 die minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De nieuwe Arbowet (begin 2007) gaat ervan uit dat werkgevers en werknemers samen afspraken maken over een veilige werkomgeving. Werkgevers zijn hiermee volgens minister Donner op de goede weg.
Werknemers staan in vergelijking met hun Europese collega’s relatief weinig bloot aan lichamelijke risico’s op het werk en risico’s door hun werkomgeving. Er zijn wel verschillen tussen sectoren. Schilders, loodgieters, bankwerkers en bouwvakkers staan relatief veel bloot aan lichamelijke risico’s als tillen en gevaarlijk werk. Brandweermannen, politie, buschauffeurs, verpleegkundigen en onderwijzers staan vaak bloot aan psychosociale risico’s als werkdruk, agressie en geweld.
Daling aantal arbeidsongevallen zet door
In 2006 vonden ongeveer 3100 ongevallen met letsel en verzuim per 100.000 werknemers plaats. De afname van arbeidsongevallen lijkt ook in 2006 door te zetten en het aantal dodelijke arbeidsongevallen neemt sinds 2001 af. Het (langdurig) verzuim daalt nog steeds en daarmee ook de instroom in de arbeidsongeschiktheidsregelingen.
Bron: SZW