Definitie van Maskers als persoonlijke beschermingsmiddelen en soorten adembeschermingsmiddelen.
Definitie van Maskers als persoonlijke beschermingsmiddelen.
Het inademen van giftige of schadelijke stoffen kan zowel op korte als op lange termijn schadelijke gevolgen hebben. Het feit dat silicose en asbestose de frequentst voorkomende beroepsziekten in België zijn is een duidelijk voorbeeld van dergelijke langetermijngevolgen.
Adembescherming is verplicht als er kans bestaat op het inademen van schadelijke stoffen of als er te weinig zuurstof (minder dan 20%) aanwezig is.
Bestaat er kans op het inademen van schadelijke stoffen dan moet de lucht worden gefilterd, bijvoorbeeld door een stofmasker. Bij deze vorm van bescherming filteren we de omgevingslucht. Adembescherming is (in deze situatie) verplicht als de Maximaal Aanvaardbare Concentratie (grenswaarde) van gas, damp, nevel of stof wordt overschreden. Als er te weinig zuurstof aanwezig is helpt filteren natuurlijk niet. In dit geval is een zogenaamde onafhankelijke adembescherming noodzakelijk. De lucht komt dan uit een slang of uit cilinders. Deze vorm van bescherming is dus onafhankelijk van de omgevingslucht; schone lucht of zuurstof komt niet uit de omgeving waarin wordt gewerkt maar komt van buitenaf.
Soorten adembeschermingsmiddelen:
- wegwerpmaskers
- halfgelaatsmaskers
- maskers met filters
- volgelaatsmaskers
- persluchtmaskers
- vluchtmasker
- verseluchtmaskers
In het artikel van de VUB worden staat veel informatie over adembescherming waaronder:
– Werkingsprincipe
– Gecombineerde filters
– Levensduur van filters / adembescherming
[Bron: Vrije universiteit Brussel,G. De Backer ]