Officieren van Justitie zullen tegen verdachten van geweld tegen werknemers met een publieke taak een twee keer zo hoge straf eisen als in “gewone” geweldzaken.
Dat geldt ook voor geweld tegen mensen die “burgermoed” tonen door in te grijpen bij geweld.
Dat is één van de maatregelen uit het actieprogramma over geweld tegen mensen die voor het publiek werken. Denk aan hulpverleners, handhavers, toezichthouders en dienstverleners: politie, brandweer, ambulancepersoneel, medewerkers van gemeentelijke diensten, buschauffeurs en conducteurs, stadswachten, ziekenhuispersoneel, enzovoorts.
In het actieprogramma staat een breed scala aan maatregelen om geweld en agressie tegen beroepsgroepen met een publieke taak terug te dringen, en om er krachtig en effectief op te reageren als het toch plaatsvindt. Onderdeel daarvan is de verdubbelde strafeis door de officieren van justitie tegen verdachten van dit soort geweld.
De daders van agressie en geweld gaan merken dat er altijd een reactie volgt. Zo wordt het doen van aangifte door de slachtoffers gestimuleerd. Daarbij kan het slachtoffer het adres van de werkgever of het adres van het politiebureau als domicilie kiezen, zodat zijn of haar eigen adres niet bekend wordt. Ook kan de werkgever zelfstandig aangifte doen.