De afgelopen 3 maanden registreerde de brandweer 56 meldingen van koolmonoxidevergiftiging. “Maar we hebben geen zicht op cv-installateurs die een te hoge waarde meten, dus het werkelijke aantal ongevallen met CO zou nog veel hoger kunnen liggen”, vertelt Jet Vroege, dossierhouder koolmonoxide bij Brandweer Nederland.
Er zijn geen cijfers over het totale aantal doden en gewonden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Christel von Reeken van de Brandwonden Stichting vertelt: “Wij houden het bij vanuit meldingen in de media. Daarvan weten we dat het niet compleet is. Het totale aantal wordt nergens bijgehouden.”
De brandweer houdt wel het aantal meldingen bij, in de afgelopen drie maanden zijn er 56 meldingen van koolmonoxidevergiftiging geregistreerd. “Maar wij weten na afloop niet of er ook daadwerkelijk een CO-vergiftiging was. Het risico is dat we nu niet weten hoe groot het probleem is. Stel dat het vele malen groter is, zou het misschien ervoor zorgen dat mensen zich er meer bewust van zijn”, aldus Von Reeken.
Vervuiling in de cijfers
De brandweer zou graag willen dat dit accuraat bijgehouden kan worden. Jet Vroege: “Wij hebben meerdere meldkamers in Nederland. Mensen melden zich via 112 en die melding staat zo in het systeem. Als dan blijkt dat er geen koolmonoxide is, dan levert dat vervuiling in de cijfers op. Ook hebben wij totaal geen zicht op cv-installateurs die een te hoge waarde meten.”
De oorzaken van koolmonoxidevergiftiging
Koolmonoxide is niet waarneembaar, je ziet en ruikt het niet. Hierdoor is het risico op koolmonoxidevergiftiging relatief groot. Vergiftiging komt vaak voor als gevolg van:
- Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel, zoals een kachel, geiser, cv of combiketel. Het risico op vergiftiging wordt nog groter als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte is geplaatst. En als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
- Niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer- en schoorsteenkanalen als gevolg van lekken in afvoerbuizen en schoorsteenkanalen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.
- Verkeerde stookgewoonten, denk aan het gebruik van kachels en open haarden als allesbranders. Hierdoor raken de afvoerkanalen en schoorsteen een stuk sneller vervuild en kunnen er hogere temperaturen ontstaan. Dit heeft effect op de constructieve staat van de kanalen. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen, en daarmee koolmonoxide, ook in huis terecht.
- In situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte. Bijvoorbeeld: binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent.
Goed geplaatste CO melder van belang
Alleen een goed geplaatste CO-melder kan waarschuwen voor koolmonoxide. Uit een steekproef van de Nederlandse Brandwonden Stichting bleek echter dat 72 procent van de mensen niet weet waar je een CO-melder moet plaatsen.
Het is, zelfs onder professionals, een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Vroege: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen.” Echter, dit geldt niet voor alle ruimtes in huis. In de slaapkamer wordt bijvoorbeeld geadviseerd om de melder op ademhoogte te hangen.
– Installatiebranche kan reageren op kwaliteitsregeling Koolmonoxidepreventie
– Koolmonoxidevergiftiging door onbetrouwbare installaties
– Koolmonoxidevergiftiging omlaag door nieuwe gasketelwet
Volg Brandveilig op LinkedIn