Twee inwoners van Boxtel zijn aangehouden omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij de brandstichting in een orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum voor jongeren op 3 april 2020 in die gemeente. Uit onderzoek bleek al snel dat de brand was aangestoken.

De politie heeft een 48-jarige en een 20-jarige man aan als verdachten van de brand in het behandelcentrum De La Salle aan de Schijndelseweg aangehouden.

Volledig verwoest

Het gebouw, dat gelukkig niet in gebruik was als slaap- of verblijfscentrum, werd volledig verwoest. Al spoedig waren er aanwijzingen voor brandstichting. De brand bij De la Salle aan de Schijndelseweg in Boxtel werd 3 april rond halftwaalf ’s avonds gemeld.  Metershoge vlammen kwamen uit het dak van het gebouw waar de technische dienst gevestigd was. Het vuur sloeg niet over naar de gebouwen waar normaal gesproken de jongeren verblijven. De brandweer en de hulpdiensten kregen pas na middernacht de uitslaande brand onder controle. Uit onderzoek bleek al snel dat er sprake was van brandstichting. Het opsporingsprogramma Bureau Brabant besteedde aandacht aan deze zaak. Er waren namelijk sporen voor brandstichting gevonden, zoals onder andere een aansteker. Daarbij was een verdachte op bewakingsbeelden zichtbaar.

Sporen

De tv-uitzending van Omroep Brabant maakte melding van de brand en de gevonden aansteker. Bovendien was een van de verdachten op bewakingsbeelden te zien. Beide verdachten zijn in hechtenis genomen voor verder onderzoek. Ze worden verhoord over de toedracht. De La Salle is een jeugdinstelling, waar zo’n 270 kinderen en jongeren van 6 tot 23 kunnen verblijven. Vaak met een (lichte) verstandelijke beperking, gecombineerd met ernstige gedragsproblemen of psychiatrische problemen. In het verleden had de jeugdinstelling met meerdere branden te maken gehad. Of de gearresteerden daar ook mee te maken hadden, zal nog moeten blijken uit onderzoek van de politie.

>> Download het handboek ‘De Essentiële Bouwkundige Controlepunten’

Volg Brandveilig op LinkedIn