In de Amerikaanse stad San Diego woedt sinds zondag een grote brand op een marineschip. Zeventien matrozen en vier burgers zijn met niet-levensbedreigende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldde de marine. De brandweer bestrijdt het vuur met blusboten.

Op beelden van Amerikaanse media was te zien dat er dikke rookwolken opstegen vanaf de USS Bonhomme Richard, een vliegdekschip. Het vaartuig lag voor onderhoud bij een marinebasis in San Diego toen om 08.30 uur (lokale tijd) brand uitbrak. Volgens de lokale brandweer, die in groten getale aanwezig is om te blussen, zou er ook een explosie aan boord te horen zijn geweest.

Luchtopnames

Rond 12.00 uur lokale tijd zei de brandweer van San Diego dat al haar personeel de pier moest verlaten, terwijl op luchtopnames te zien was dat de brand groter leek te worden. Twee nabijgelegen schepen, de USS Fitzgerald en de USS Russel, werden vanwege de brand verplaatst. Rond 15.00 uur lokale tijd leek de rook afkomstig van het brandende schip af te nemen.

Munitie

Munitie die aan boord van oorlogsschepen wordt vervoerd, wordt als veiligheidsmaatregel uitgeladen voordat de schepen de haven binnenkomen voor onderhoud, aldus een marinewoordvoerder. Toen de brand ontstond waren volgens de Amerikaanse marine 160 opvarenden aan boord. Zij hebben allen het schip verlaten.

Oorzaak onbekend

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de brand. Volgens CNN bestaat de bemanning van het schip normaal gesproken uit zo’n duizend man.

Volg Brandveilig op LinkedIn