De brandweer in Noord- en Oost-Gelderland moet de komende jaren flink bezuinigen. Er gaan tientallen tankautospuiten en zo’n honderd brandweervrijwilligers verdwijnen. Bovendien wordt er gereorganiseerd in het corps. 

De burgemeesters van de 22 gemeenten in de Achterhoek en op de Veluwe hebben  inmiddels ingestemd met de toekomstvisie. De brandweer moet bezuinigen, omdat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waar de brandweer deel van uitmaakt, kampt met een miljoenentekort. Alle hulpdiensten moeten bijdragen aan het wegwerken van dat tekort. De kortingen bij de brandweer doen het meeste stof opwaaien.

Burgers inzetten

De leiding van de brandweer heeft aangegeven dat de veiligheid op geen enkele wijze in het geding zal komen. Volgens de VNOG is er straks weliswaar minder, maar beter opgeleid en getraind personeel dat ook beter materieel bij zich heeft. Daarbij  gaat de brandweer zwaar inzetten op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Als die meer doen aan brandpreventie, is er minder vaak een uitruk van de brandweer nodig, aldus de VNOG.

Beleidsplan

Hoe de toekomst er voor elke gemeente precies uit gaat zien blijkt pas volgende maand. Dan komt de brandweer met een beleidsplan voor de komende 3 tot 6 jaar.

Volg Brandveilig op LinkedIn