In een van mijn vorige blogs vertelde ik over de roep om de uitgave ‘Essentiële bouwkundige controlepunten’ die wij onder anderen van bouwkundestudenten horen. We merken dat veel studenten meer over dit onderwerp willen leren.
Ik weet niet of het komt door mijn eerdere column maar op de studiedag Veilig vluchten is een groep van achttien studenten en twee docenten van Hogeschool Arnhem Nijmegen afgekomen. Daar hebben zij aan de workshops met verdieping van de essentiële controlepunten deelgenomen. Zo snel kan het blijkbaar gaan. Er zijn nu ook zeer concrete plannen om een eerste hoorcollege te laten verzorgen door Brandweer Nederland en BBN waarbij Essentiële bouwkundige controlepunten onderdeel is van de lesstof. Dit verrast ook mij aangenaam. Kennelijk is een uitgave bedoeld voor leken inmiddels uitgegroeid tot een uitgave met inhoudelijke praktijkkennis over bouwkundige brandveiligheid voor een bredere doelgroep.
Aan de slag met de volgende uitgave
De steeds intensievere aandacht motiveert om weer aan de slag te gaan met de nieuwe editie van Essentiële bouwkundige controlepunten. Nieuw lid van het projectteam is Kees Dirks, die vanuit zijn EGM-advies- en architectuurachtergrond gaat meewerken. Ook zal de input van Ruud van Herpen die ik na mijn vorige blog ontving, meegenomen worden. Als jij, lezer, nog suggesties hebt hoor ik ze graag!
Voor de komende editie, die dus over circa elf maanden wordt uitgebracht, gaat het projectteam zeker aan de slag met het helder opschrijven van dat wat door alle productwerkgroepen als basiskennis wordt gezien. Het lijkt een beperkte uitdaging, maar nu al weten we dat het zo weer september is, de maand waarin de controleversie van de volgende uitgave gereed moet zijn.
Nieuwe norm
Herziening NEN 6093, de norm voor het ontwerpen van rook/warmteafvoersystemen, is in november gestart. Mede naar aanleiding van het persbericht dat NEN en BBN hierover samen hebben uitgebracht, is een werkgroep samengesteld met een brede vertegenwoordiging van betrokkenen: adviesbureaus, brandweerinspectie, certificatie- instellingen en leverende partijen. De aanpassing van deze bijna 25 jaar niet gewijzigde norm is uitdagend te noemen, dus vanaf deze plaats wens ik de werkgroep veel succes en hoop ik dat we nog veel positiefs van hen zullen horen.
Plannen voor 2019
Bijna aan het einde van het jaar heb ik tijd om vooruit te blikken. Hoe gaan we aan een steeds bredere groep mensen steeds weer duidelijk maken waarom bouwkundige brandveiligheid van belang is? Hierbij een kleine greep uit wat in de planning staat:
- Op 23, 24 en 25 januari 2019 is BBN present met drie lezingen op de vakbeurs Facilitair. Juist daar is het van belang om blijvend in gesprek te zijn met gebouweigenaren, beheerders en facilitair managers.
- Trainingen over essentiële bouwkundige controlepunten zijn er onder meer op 13 maart, in-company en hopelijk bij heel veel bouwkunde-opleidingen.
- Op 21 november 2019 is de BBN-studiedag met interactieve workshops en de uitreiking van de nieuwe editie van Essentiële bouwkundige controlepunten.
Kortom, ook volgend jaar volop plannen. Graag werken we ook in 2019 weer samen met jou aan brandveiliger gebouwen!
Joric Witlox is voorzitter van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN)