Het Catharina-Ziekenhuis in Eindhoven (CZE) beschikte als eerste ziekenhuis in Nederland over een gecertificeerde hoge druk watermistinstallatie. Watermistinstallaties worden steeds vaker voorgesteld als alternatief voor sprinklersystemen. Met name in de gezondheidszorg lijken kansen te liggen. Maar is het daadwerkelijk een beter alternatief?
Wil een watermistsysteem op het vlak van toekenning van gelijkwaardige veiligheid concurrerend zijn aan een sprinklerinstallatie, dan dient het systeem meer brandveiligheid te bieden. Bovendien dient de extra toe te kennen gelijkwaardige veiligheid de hogere investeringskosten waard te zijn.
Voordelen watermistinstallatie
Een hoge druk watermistsysteem heeft een aantal positieve eigenschappen ten opzichte van een sprinklersysteem, te weten: gaswassing, minder waterschade, betere temperatuurbeheersing, 3-D-blussing (locale inertisering), minder last van obstructies en is visueel aantrekkelijker. Genoemde eigenschappen bevorderen de patiëntveiligheid en geringere gevolgschade door brand. Gelet op voordelen van watermist ten opzichte van sprinklers, zou dan ook gesteld kunnen worden dat hier meer gelijkwaardige veiligheid aan toegekend kan worden dan aan een sprinklerinstallatie. Bijvoorbeeld rookbeheersing en ‘life safety’. Toch dient er een aantal kanttekeningen gemaakt te worden.
Kanttekeningen bij watermist
De effectiviteit van watermist is sterk afhankelijk van de kenmerken (de verdeling van de druppelformaten, fluxdichtheid en sproeibeeld) van de installatie in relatie tot het brandscenario (afscherming van de brandstof, brandgrootte en ventilatie). Andere factoren, zoals de geometrie en omsluiting van de ruimte zijn van ook invloed. In vergelijking met systemen als een sprinkler- of blusgasinstallatie zijn geen generieke voorschriften waar de uitgangspunten voor verschillende scenario’s zijn beschreven.
“De effectiviteit van watermist is sterk afhankelijk van de kenmerken van de installatie in relatie tot het brandscenario
De voorschriften voor watermistinstallaties beschrijven slechts basiseisen. De functionaliteit en betrouwbaarheid van de installatie dient door middel van realistische brandproeven (in relatie tot het beschouwde object) en de goedkeuring van de apparatuur door erkende laboratoria, te zijn aangetoond (approvals). Voor het ontwerp van de installatie en de daarmee samenhangende randvoorwaarden moet de daaraan gerelateerde ‘Design, Installation, Operation en Maintenance manuals’ (DIOM’s) worden gehanteerd.
‘Life safety’ eigenschappen
Tot op heden is er (nog) onvoldoende onderzoek verricht naar de rookverdrijvende en andere ‘life safety’ eigenschappen ten einde er een gelijkwaardige veiligheid aan toe te kunnen kennen, voor bijvoorbeeld rookcompartimentering en veilig vluchten. Evenmin is er (nog) onvoldoende onderzoek gedaan, afgestemd op specifieke risico’s die in ziekenhuizen kunnen voorkomen. Te denken aan diverse opslagconfiguraties, zoals linnenkamers, magazijnen, archieven, enzovoorts.
Een watermistinstallatie is naar ons oordeel desondanks, in veel gevallen in de gezondheidszorg, een beter alternatief dan een sprinklerinstallatie. Dit vanwege de specifieke bijkomende voordelen. Helaas zijn deze nog onvoldoende onderzocht om ze in te kunnen zetten voor nog meer gelijkwaardige veiligheid dan dat voor een sprinklerinstallatie mogelijk is. Niettemin wordt er wel patiëntveiligheid mee gecreëerd.
Maarten de Groot is eigenaar van Altavilla, bouwmanagers en brandveiligheidsadviseurs. Altavilla is betrokken geweest bij het brandveilig maken van het Catharina Ziekenhuis en heeft geadviseerd over de watermistinstallatie.
<<Lees ook: Watermist of sprinklers: overeenkomsten, verschillen en meerwaarde>>
<<Lees ook: Hoe blus je kostbare apparatuur in een afgesloten ruimte?>>