Past het brandveiligheidsniveau bij het gebruik van het gebouw? De brandveiligheid van het gebouw moet passen bij de functie en gebruik van het gebouw op dat moment. Neem nu een kantoor dat omgebouwd wordt naar woning. Na de transformatie wil er toch met een gerust gevoel kunnen slapen? Dus moet er een hoger brandveiligheidsniveau zijn omdat vóór de transformatie niet in het gebouw geslapen werd en daarna wel.
Bij transformatie en nieuwbouw kun je veel problemen bij de uitvoering en oplevering voorkomen. Echter, je moet dan wel tijdig de kennis nemen van wat reële prestatie eisen zijn bij het risico dat je loopt en hoe je dat bouwkundig op een verantwoorde manier invult. Dat zou je voorlopig wel als een van de uitkomsten kunnen zien van de voorbereidingen op de studiedag transformeren die op het moment van schrijven nog gehouden moet worden. Met de huidige economische opleving, en soms alweer bijna oververhitting is er vaak grote haast om nieuwbouw en transformaties rond te krijgen. De nieuwe gebruikers staan vaak al te trappelen. Wie houdt zijn hoof koel? Wie beschouwt eens rustig of de brandveiligheidseisen wel passen bij het nieuwe gebruik? Ga je met de kennisdragers uit de industrie in een vroeg stadium van het project om tafel? Neem je de tijd om jezelf en je mensen te trainen? Doen toeleveranciers dat ook? Stel je zeker dat het brandveiligheidsniveau past bij het gebruik van het gebouw?
Live brandtesten
Dus niet voor niets een studiedag brandveilig transformeren. Voor het eerst zijn er bij de studiedag live brandtesten van verschillende typen platen bij deze studiedag waarmee je wel heel direct kan ervaren hoe materiaal reageert op een brandlast; datzelfde gebeurt voor verschillende typen glas.
Vijf workshops
In vijf verschillende interactieve workshops worden knelpunten en uitdagingen helder gemaakt. Deuren, glas, doorvoeringen, industriële branddeuren; ze komen allemaal aan bod. De workshop van de platen, blokken, isolatiemateriaal gaat heel specifiek in op ‘totale brandlast’. Versimpeld is dat als je alle calorieën brandbaar materiaal in je pand, inclusief inventaris etc. bij elkaar zou optellen dat heb je de totale brandlast. Waarom is die van belang? Hoe meer brandlast hoe heftiger en langer de brand duurt. Maar wie denkt daaraan als hij allemaal brandbare inventaris binnenhaalt? Ook dan zou je pand passend moeten zijn en zou je omwille van je eigen veiligheid alleen al de bouwkundige brandveiligheid op een hoger niveau wensen. Door hierover in de workshop het gesprek aan te gaan en ieder te laten reageren en meedenken wordt duidelijk gemaakt wat die totale brandlast betekent voor het brandrisico en op basis daarvan zou je natuurlijk passende maatregelen moeten nemen. Op een soortgelijke wijze zijn ook de andere vier workshops vormgegeven.
De vernieuwde editie van de essentiële bouwkundige controlepunten wordt donderdag 23 november uitgereikt aan Eugene van Mierlo van Brandweer Nederland. Vanaf die datum is ie voor iedereen weer gratis te downloaden via www.bbn.nu. De vernieuwde training op basis van de essentiële bouwkundige controlepunten is alweer op 7 december. Kortom met de studiedag op 23 november, trainingen en live brandtesten kunt u, kunnen wij, kan heel Nederland brandveilig transformeren!
Joric Witlox is voorzitter van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN)