Branden in omnibusrisico’s – een in de brandverzekeringsbranche gebruikte term voor een gebouw of complex van gebouwen waarin verschillende bedrijven zijn ondergebracht – trekken met enige regelmaat de aandacht. Onderzoek in 2019 leverde verrassende cijfers op: minimaal 5x per jaar valt een dergelijke miljoenenbrand te betreuren.
De oorzaken van dergelijke inferno’s zijn niet eenduidig vast te stellen, want meestal brandt het complex tot de grond toe af. Wel worden deze bedrijfsverzamelcomplexen gekenmerkt door een lichte bouwaard, de afwezigheid van deugdelijke bouwkundige brandscheidingen en een hoge tot zeer hoge vuurbelasting. Adequate beperkende maatregelen als een sprinklerinstallatie zijn zelden aanwezig.
Brand in Soesterberg
Op 19 juli 2021 was het een brand in Soesterberg die de aandacht trok. Een groot aantal bedrijven met als zwaartepunt de bedrijfstak woninginrichting was hierbij betrokken.
Kenmerk van dergelijke bedrijven is de hoge vuurbelasting en de afwezigheid van adequate scheidingen en onvoldoende afstand. In dit specifieke geval bleek bovendien dat er sprake was van onvoldoende bluswater in de directe omgeving. Vier crashtenders van de luchthavens Schiphol en Lelystad moesten uiteindelijk hulp bieden. Bluswater werd middels tankwagens en een lange slangverbinding van elders aangevoerd. In de media werd een interne autobrand in een tot het complex behorend garagebedrijf als oorzaak genoemd. Het resultaat na het sein brand meester was niet onverwacht: een grote hoeveelheid verwrongen staal en een technisch total loss.

Gammabrand Doetinchem
Om een gunstiger resultaat te zien van een grote brand in een gebouwencomplex moeten we teruggaan naar 17 juli 2008. De Gammabrand in Doetinchem kostte toen het hoofdgebouw de kop. Het naastgelegen tuincentrum werd gered door de goede bouwtechnische scheiding in de vorm van een brandwand. Het kan dus wel, een grote brand met een slechts partiële schade.

Soesterberg: nieuwbouw
Terug naar Soesterberg. Hier werd al twee jaar gesproken over bouwplannen voor de locatie Wooncenter Soesterberg. Naast een sloop van 3000 m2 zou er een uitbreiding met 6000 m2 worden gerealiseerd door uitbreiding met een bouwlaag tot een hoogte van 9 tot 12,5 meter. Ook zou 1500 m2 horeca worden toegevoegd. De Gemeente Soest en de Provincie Utrecht hadden hun medewerking al toegezegd. Als eis werd gesteld parkeren op eigen terrein in de vorm van een parkeerdak.
In hoeverre de bluswatervoorziening zou worden opgepakt, is niet duidelijk. Maar bij de brand van 19 juli van dit jaar kwam duidelijk naar voren dat die niet in orde was. Het naastgelegen grote opslagcomplex was wel voorzien van een sprinklerinstallatie; misschien een aardige suggestie voor de toekomstige nieuwbouw? Een gecombineerde watervoorziening met andere locaties ligt voor de hand.
De brand is tevens een goede aanleiding na te denken over de brandtechnische kwaliteit van het complex. De uitbreiding met 25 procent en de mogelijke aanwezigheid van grote groepen mensen in de horeca vraagt om een grondige aanpak. Jammer dat daar een miljoenenbrand voor nodig was.
Leo Porrio is freelance verslaggever
Volg Brandveilig op LinkedIn
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.