Hélène Hendriks en Özcan Akyol kunnen hun werk niet normaal voortzetten vanwege bedreigingen aan hun adres, al of niet in verband met werkzaamheden bij Vandaag Inside. Al vier jaar op rij verslechtert de persvrijheid in Nederland. Journalisten krijgen steeds vaker te maken met actieve tegenwerking, intimidatie en online of fysieke bedreigingen. Nederland is het afgelopen jaar in de EU-lijst van Persvrijheid gezakt.
Het kan jou ook overkomen. In mijn ogen is het feit dat we met zijn allen via social media, heel gemakkelijk en heimelijk kunnen zeggen wat we willen zeker debet aan de verharding en ongenuanceerdheid van ‘discussies’. Soms ook worden discussies niet meer gevoerd in gremia die het aangaat, maar in een obscuur groepje ‘onder ons’. In de anonimiteit. Een groot goed, maar ook een oorzaak van verharding. Zo ben ik benieuwd wat er met Twitter gaat gebeuren na de overname door Elon Musk. Ik denk te zien dat het voor zakelijke doeleinden zoals brandveiligheid steeds minder belangrijk wordt, maar wel bijdraagt aan minder nuance in debat. Ik zou er groot voorstander van zijn als iedere social media gebruiker alleen nog actief kan zijn als de werkelijke naam zichtbaar is; een open vizier.
Vinden we de verharding ook terug in onze branche? Ik denk het wel, hoewel het er een beetje vanaf hangt wat je definitie van verharding is. Maar hoe je het ook wendt of keert, we hebben elkaar nodig om dingen te bereiken. Een nieuwe wet, Algemene Maatregel van Bestuur of nieuw Bouwbesluit, NEN-norm, inspectieschema of initiatief kan er niet komen als er niet met begrip voor elkaars belangen consensus bereikt wordt.
Deze uitgave van Brandveilig.com gaat onder andere over kwaliteit. Ook daar is een genuanceerde discussie belangrijk. Als voorbeeld kan ik refereren aan een discussie binnen BBN over haar missie. In het verleden was dat ‘een hogere mate van brandveiligheid van gebouwen in Nederland’. Ik vond deze missie erg goed en kan ook zeggen dat we ons steentje eraan hebben bijgedragen. Maar we merkten ook dat het leidde tot discussies die niet tot een bevredigende conclusie konden leiden. Wat is namelijk ‘een hogere mate van brandveiligheid’? We hebben de missie daarom opnieuw overwogen en hebben in de laatste bijeenkomst met onze leden in januari deze verandert in ‘borging van wettelijke eisen brandveiligheid in gebouwen’. Dit lijkt een stap terug maar is dat in de praktijk niet. Integendeel. We zijn namelijk tot de conclusie gekomen dat deze missie objectief is vast te stellen; wettelijke eisen zijn namelijk bekend. Daarnaast is het voor brandveilig Nederland een hogere mate van brandveiligheid als we eens minimaal gaan voldoen aan de eisen, want dat doen we nu nog niet. Toch? Wíllen we dan niet een hoger niveau van de eisen of in ieder geval bovenwettelijke brandveiligheid? Jazeker!
Door onze missie aan te passen dragen we samen met alle andere stakeholders bij aan betere brandveiligheid. We staan volledig achter borgers, kwaliteitsverhogende initiatieven in welke vorm dan ook en, zoals ik al vaker schreef, samenwerking. Ik zou het op prijs stellen als alle betrokkenen met een open vizier willen samenwerken en bereid zijn met begrip voor elkaars belangen genuanceerd te discussiëren, zonder meteen een mes op tafel te leggen.
Joric Witlox is voorzitter van vereniging Brandveilig Bouwen Nederland (BBN)