Net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het bekende HBU bankgebouw aan de Coolsingel in Rotterdam in gebruik genomen. Het zogenaamde Erasmushuis werd ontworpen door de bekende architect Dudok en overleefde het bombardement in de meidagen van 1940. Ruim tachtig jaar later dreigde het tijdens de coronarellen alsnog in vlammen op te gaan.
Het Erasmushuis, een gebouw opgetrokken in beton en twaalf verdiepingen hoog met onderliggende kluiskelder, staat na het Duitse bombardement op 14 mei 1940 als een van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam nog fier overeind. In de naoorlogse jaren dient het pand jarenlang als bankgebouw met onderliggende kluisruimten. Totdat het – inmiddels een Rijksmonument – in 2014 wordt verbouwd en vervolgens dienst doet als kantoorgebouw.

Coronarellen
Maar dan wordt het 19 november 2021 en breken er rellen uit op de Coolsingel. Wat als protest begon tegen het coronabeleid van de overheid, ontwikkelde zich tot een uitbraak van tomeloos geweld met talloze brandstichtingen tot gevolg.
Brandweer en politie rukken uit om de rellen en branden te bestrijden. Maar vanwege het enorme geweld waarbij gebruik wordt gemaakt van straattegels en zwaar vuurwerk moeten zij zich uiteindelijk terugtrekken.
Met gevaar voor eigen leven weet de brandweer toch nog een aantal branden te blussen en politiemensen te ontzetten. Ooggetuigen vertellen van het buitensporige geweld en het in brand steken van politieauto’s. De politie is genoodzaakt om zich met het vuurwapen te beschermen en er wordt zelfs gericht geschoten. In de landelijke pers verschijnen diverse ooggetuigenverslagen van brandweermensen die er niet om liegen.
Brand in het Erasmushuis
Een groot incident vindt plaats bij het Erasmushuis. Aan de zijkant van het gebouw staan namelijk twee door het politiepersoneel verlaten auto’s, waarvan er een in brand wordt gestoken. De hoge vlammen veroorzaken grote hitte waardoor een aantal ramen sneuvelen, waarna de vlammen door de gesprongen ramen naar binnen slaan en het ruim 80-jarige gebouw in brand zetten.
Het iconische gebouw dat het bombardement van 1940 had doorstaan, dreigde nu in november 2021 alsnog ten onder te gaan. Gelukkig zag de Rotterdamse brandweer kans de brand op tijd te blussen en werd een ramp met grote gevolgen voorkomen.
Brandende fakkel
Tijdens en na de rellen verrichtte de politie 54 arrestaties. Diverse personen werden vervolgens dankzij het door minister van Justitie Grapperhaus toegezegde supersnelrecht veroordeeld tot gevangenisstraffen met voorwaardelijke aftrek.
De zwaarste straf was voor een 39-jarige man die werd veroordeeld tot 4 jaar cel. Het doorgeven van een brandende fakkel om brand te stichten werd hem door de rechtbank zwaar aangerekend. Immers, een politieauto ging in vlammen op en de brandschade aan het Erasmushuis bedroeg ruim € 300.000,-. En dit alles tijdens een weekendverlof vanuit de strafgevangenis.
Einde coronacrisis
Nu er dit voorjaar een einde is gekomen aan de coronamaatregelen, mogen we hopen dat de ellende zoals in dit verslag beschreven – met alle bijkomende (brand)schade – ook tot het verleden behoort.
Leo Porrio is freelance verslaggever