Midden in de rook raak je, los van de invloed van toxische gassen, ook compleet gedesoriënteerd. Ik heb het zelf alleen in een gesimuleerde omgeving ervaren; in een pand dat onder de discorook was gezet. Beangstigend was deze ervaring. Hoewel ik wist dat de rook na een minuut weg zou zijn, kreeg ik het gevoel te willen vluchten, maar ik zag geen weg eruit. Deze ervaring heeft mij zelf doen voelen dat ook een korte vluchtweg te lang kan zijn. En dit is waarom duidelijkheid over waar je heen moet zo belangrijk is.
Hoe maak je iets duidelijk? Hoe definieer je brandveiligheid? De juiste brand- en rookclassificaties en de classificatie van weerstand tegen bezwijken kunnen en moeten gewoon gedefinieerd worden volgens de Europese genormaliseerde classificaties. Maar doet u dat? Doen anderen dat? Staat het gedefinieerd op de meest actuele en correcte tekening die u van uw gebouw heeft? Het raakt aan een van de centrale punten bij alle kwaliteitsverbeteringsprogramma’s; namelijk het verminderen van de grijze gebieden. Anders gezegd, leg vanaf opdracht de eisen eenduidig vast en controleer of conform die eisen ontworpen en gebouwd wordt.
Een samenhangend pakket is nodig om het risico op brand te verminderen
Kwaliteit van de montage van brandwerende voorzieningen. Het is een van de strategische thema’s van BBN. Dat is niet voor niets. Een onjuiste montage is funest voor de veiligheid! Conform het voorschrift van de fabrikant monteren en onderhouden hoort daar zeker bij. De moeren op de wielen van je auto laat je toch ook niet fout monteren? Applicatierichtlijnen voor bijvoorbeeld brandwerende doorvoeringen zijn daarbij belangwekkende initiatieven. Samen met het opleiden van iedereen in de keten kan het bijdragen aan brandveiliger gebouwen.
Eenduidigheid is ook van belang bij het ontwerpen van installaties. Voor rookbeheersingsinstallaties is vanaf 2018 in goed overleg gewerkt aan de normtekst van de NEN 6093. Een brede afspiegeling van alle betrokken partijen heeft hieraan deelgenomen. Zo zijn betrokken: adviseurs, bevoegd gezag, brandweer, leveranciers, installateurs (rookbeheersingsbedrijven) en inspectie-instellingen. De aanpassingen hebben geleid tot duidelijke afspraken over wat te doen bij het ontwerpen en onderhouden van rookbeheersingsinstallaties. Werkgroepvoorzitter Erik Peeters presenteerde de aangepaste NEN 6093 op 4 februari tijdens een BBN-webinar over rookbeheersing. Deze aangepaste versie gaat, na akkoord door de normcommissie, gepubliceerd worden en uitgebreid verspreid. Ieder die dat wil kan nog opmerkingen en suggesties geven. Nadat alle reacties verwerkt zijn, wordt de definitieve versie uitgebracht. Daarmee zijn er dus duidelijke afspraken en wordt een bijdrage geleverd aan brandveiliger gebouwen.
Duidelijkheid is ook de mogelijkheden en onmogelijkheden erkennen. Er is niet één constructie of installatie die werkt als haarlemmerolie en die op zichzelf staand leidt tot een brandveilige situatie. Een samenhangend pakket is nodig om het risico op brand te verminderen. Dat is mooi uitgewerkt in het integraal plan brandveiligheid van het CCV. Dus bij het ontwerpen, bouwen, verbouwen en beheren van gebouwen heb je hiermee helderheid voor al de betrokkenen. Kortom, zorg voor duidelijke brandveiligheidseisen en duidelijke opdrachten voor ontwerpers, bouwers verbouwers, beheerders en controleurs.
Joric Witlox is voorzitter van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN)