In de media verscheen onlangs een bericht over onveilige producten die worden gekocht bij webshops van buiten de Europese Unie. Allereerst werd vastgesteld dat de kans op brand groeit. Driekwart (!) van de onderzochte powerbanks, usb-laders en reisadapters kwam namelijk niet door de veiligheidstest.
Door Joric Witlox
“De powerbanks, usb-laders en reisadapters kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vliegen”, aldus de Consumentenbond. Deze producten kunnen onder meer worden besteld bij AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Vervolgens blijkt dat het effect van brand groter zal worden: De bond deed het onderzoek samen met vijf Europese zusterorganisaties. Verder ging een deel van de bestelde rookmelders niet af bij brand en geen van de koolmonoxidemelders waarschuwde bij te hoge concentraties, aldus de onderzoekers. Een grotere kans dus op brand en met een enorme impact omdat de alarmering uit blijft.
Open kraan
Op mij komt het over alsof alle serieuze partijen in Nederland zoals IFV, Federatie Veilig Nederland, Brandveilig Bouwen Nederland, Verbond van Verzekeraars enzovoorts, die het al met al redelijk goed voor elkaar hebben in het belang van Nederland, nu staan voor een open kraan waartegen gedweild moet worden. Het woord preventie krijgt een nieuwe betekenis.
Preventie
Preventie, het verminderen van risico’s, is voorkomen dat er problemen ontstaan door van tevoren in te grijpen. Hoe gaan we hier nu mee om? Een extra lid in artikel 2.82 (2.88) lid 3 – e; ‘Een slaap- woonkamer met > 5 powerbanks of usb-laders in het stopcontact’ (ligt niet in een besloten ruimten en moet dus gecompartimenteerd worden of voorzien van een woningsprinkler). Eigenlijk is dit geen preventie maar het zoveel mogelijk voorkomen van schade. Misschien dan toch inbedden in artikel 7.10; ‘restrisico brandgevaar en ontwikkeling van brand’. In dat opzicht kan hetgeen er in het TV programma Kassa 22 februari gezegd werd meegenomen worden in de modernisering van het Bouwbesluit. Hier ging het over het risico van laden van elektrische auto’s in parkeergarages.
Het eerder genoemde IFV, veiligheidsexperts en de Emeritus Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding spraken duidelijk uit dat het een groot risico is: “Wij gaan gemeenten die een vergunning aanvragen voor laadplekken dringend adviseren om alleen nog bij de uitgang van parkeergarages te laden, zodat de brandweer er makkelijk bij kan”. Mag ik vervolgens ter completering van het geheel nog eens wijzen op de opkomst van de scootmobiel. Met de vergrijzing zal hiervan het gebruik toenemen. Gemak dient de mens maar in dit kader ook brandonveiligheid.
Verleidelijk
Het kopen van goedkope consumentenartikelen is makkelijk en verleidelijk maar je neemt zelfs in je eigen huis extra risico’s. Het zichtbaar opladen en parkeren vlak bij de trap en lift naar woningen, kantoren en zorgcentra is imagoverhogend voor duurzaamheid maar tevens serieus risicoverhogend in brandveiligheid. De beste preventie is zoals zo vaak; ‘gezond verstand’.
Joric Witlox is voorzitter van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN)
>> Download het handboek ‘De Essentiële Bouwkundige Controlepunten’
Volg Brandveilig op LinkedIn