De blusdeken (of branddeken) is een van de makkelijkste blusmiddelen in gebruik. Geschikt met name voor beginnende branden op de werkplaats, op kantoor, in het huis of in de keuken. De blussende werking treedt op doordat de zuurstofaanvoer gestopt wordt. De branddeken is te gebruiken bij:
- Kleding (personen)
- Computer beeldschermen en TV’s
- Kleine branden, zoals prullenbak, asbak, barbecue
Een branddeken is gemaakt van vrijwel onbrandbaar materiaal, tegenwoordig vaak geweven glasvezel. Oudere branddekens van voor 1992 kunnen nog asbest bevatten; het is raadzaam deze te vervangen.
Aan welke eisen moet een blusdeken voldoen?
De norm voor blusdekens is in Nederland NEN-EN 1869. EN 1869 is een Europese norm. Dit betekent dat zo’n norm in heel Europa geldig is. Ieder land neemt de afspraken over. Het kan zijn dat u een blusdeken in huis heeft waarop vóór ‘EN’ ook nog andere letters staan. Dit komt doordat ieder land z’n eigen afkorting heeft, dat is in Nederland ‘NEN’. De Europese normen krijgen als toevoeging de afkorting van het betreffende land. Andere voorbeelden zijn DIN-EN (Duits-Europees) of BS (Brits-Europees).
In de norm komen verschillende eisen aan bod, waaronder de vorm (moet rechthoekig of vierkant zijn), het formaat (minimaal 0,9 m en maximaal 1,8 meter breed of lang) en het gewicht (max. 4,5 kg). Ook de manier van vouwen is belangrijk. De deken moet zo opgevouwen zijn dat deze binnen uiterlijk 4 seconden uitgevouwen en gereed voor gebruik moet kunnen zijn. Daarnaast moeten ook altijd de gebruiksinstructies goed weergegeven worden. Zelf voelen of uitvouwen heeft geen zin, ook omdat het lastig is de branddeken weer goed op te vouwen zodat deze in het geval van brand weer makkelijk te gebruiken is.
In 2013 bleek uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat veel blusdekens die met deze norm verkocht worden niet veilig zijn in het gebruik voor vlam in de pan. Vier van de twaalf onderzochte blusdekens vatte zelf vlam, hebben tekortkomingen in de constructie en/of in de gebruiksaanwijzing. Het is niet bekend om welke dekens dit precies gaat. De resultaten en zorgen zijn kenbaar gemaakt bij het Europees normalisatie-instituut CEN. VEBON-NOVB, NEN en de Brandweer raden consumenten aan branddekens niet meer te gebruiken voor vetbranden/vlam in de pan.
https://www.youtube.com/watch?v=2KH5sHhiNjg
Hoe gebruik je een branddeken?
- Trek de blusdeken uit de houder.
- Sla de bovenkant van de blusdeken een keer om uw handen om ze te beschermen.
- Houd de blusdeken hoog en blijf erachter.
- Dek de brand af met de blusdeken; zorg dat er geen lucht meer bij kan komen. Laat de blusdeken enige tijd liggen.
Bij mensen:
- Laat – voor zover mogelijk – het slachtoffer liggen.
- Wikkel het slachtoffer van boven naar onderen in de deken.
- Laat het hoofd vrij: begin dus direct onder het hoofd met het wikkelen. Op deze manier kan er geen rook bij het gezicht komen.
- Wrijf van boven naar beneden.
- Als de vlammen gedoofd zijn: koel het slachtoffer met water.