Voorkomen is beter dan blussen. Brandveiligheidsinspecties zijn hierbij van cruciaal belang. Maar hoe gaat zo’n inspectie in zijn werk? Wat verwacht de inspectie-instelling van u? En welke documenten zijn er nodig?
In dit artikel komen de verschillende stappen in een inspectie aan de orde en wordt uitgelegd waar u zoal rekening mee dient te houden. Zo bent u goed voorbereid en verloopt het inspectieproces efficiënt.
Brandveiligheid begint met een gedegen voorbereiding
“Natuurlijk is het werken op locatie het leukst”, zegt Bert Koning inspecteur bij Normec FSS. “Een kijkje in de spreekwoordelijke keuken. Maar het begint allemaal bij de voorbereiding. We starten met de beoordeling van het basis- en detailontwerp. Hierbij stellen we vast of de inhoud van het basisontwerp volledig is en voldoet aan de doelstellingen. Het detailontwerp bestaat uit tekeningen, berekeningen, schema’s en andere uitwerkingen van de installatie. In elke fase en voor elk soort inspectie zijn andere documenten nodig. Op onze website staat een overzicht van welke documenten dit zijn. Vervolgens wordt het inspectieplan opgesteld. Hierin staan onder andere de omvang, inhoud, inspectiepunten en criteria. Als laatste wordt de afspraak gemaakt voor bezoek aan de locatie.”
Op locatie
Op locatie moet een bevoegd persoon van de opdrachtgever aanwezig zijn voor de juiste begeleiding. De inspectie start altijd met een korte voorbespreking. Koning legt uit: “De inspectie bestaat uit administratieve, visuele en functionele waarnemingen. Tijdens de voorbespreking lichten we deze onderdelen toe. Ook voor de inspectie zelf dient de opdrachtgever voorbereidingen te treffen. Is de meet- en testapparatuur bijvoorbeeld aanwezig? En heeft de inspecteur toegang tot het logboek? Zonder deze zaken kunnen we geen inspectie doen.”
Kan de vlag uit?
Is de inspectie afgerond? Dan volgt er direct een nabespreking met de opdrachtgever. “De inspecteur deelt dan alvast de eerste bevindingen”, vertelt Koning. Hij vervolgt: “Uiteraard wordt ook alles vastgelegd in een inspectierapport. Binnen vijf dagen ontvangt de opdrachtgever de conceptversie van de rapportage en binnen twintig dagen de definitieve rapportage. Hierin staan de bevindingen van de inspecteur, een conclusie en bijbehorende onderbouwing. Indien blijkt dat er niet wordt voldaan aan de doelstellingen, dan wordt dat verder toegelicht. Een collega-inspecteur toetst het inspectierapport vanwege het vier-ogen principe dat wij hanteren. Is alles in orde? Dan ontvangt de opdrachtgever het inspectiecertificaat en kan zogezegd de vlag uit.”
Over Normec Fire Safety & Security
Normec Fire Safety & Security is een type A geaccrediteerde inspectie-instelling. Zij kunnen het gehele inspectieproces uitvoeren om te komen tot een gecertificeerde brandbeveiliging. De inspecteurs hebben door hun ruime ervaring veel kennis en zijn actief door heel Nederland. Omdat zij in hun werkveld te maken hebben met veiligheid van mens en dier mag er geen twijfel bestaan over de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden. Dit realiseren zij door te werken conform de ISO 17020. Dit is dan ook hun missie: Nederland optimaal brandveilig maken.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Normec FSS.