Overstappen van energie kan veel geld besparen en veel mensen zullen dan ook zo nu en dan hun energie vergelijken. Waar minder vaak bij stil wordt gestaan is de kosten die voorkomen kunnen worden door voorzichtig om te gaan met elektriciteit. Het afgelopen decennium zijn er in Nederland 287 fatale woningbranden geweest waarbij in totaal 311 mensen om het leven zijn gekomen.
Electriciteitsbranden komen nog veel voor
Veel branden ontstaan door sigaretten of onoplettendheid bij het koken, maar ook elektriciteitsbranden komen nog te vaak voor. Veel mensen zijn namelijk niet volledig op de hoogte over de maatregelen die genomen moeten worden om de kans op elektriciteitsbranden minimaal te houden. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen tot een vergroot risico, dus de vraag is: hoe houd je je huis nu ‘elektriciteitsbrandveilig’?
Tips om elektriciteitsbrand te voorkomen
1. Zorg ervoor dat ventilatieopeningen van apparaten niet geblokkeerd worden. Door voldoende ruimte vrij te houden rondom apparaten en toestellen zal de geproduceerde warmte makkelijk weg kunnen. Op deze manier wordt oververhitting voorkomen.
2. We laten vaak graag onze tv op stand-by staan, maar het gevaar dat hierachter schuilt is dat een apparaat op stand-by nog steeds warmte produceert. Mocht het zo zijn dat de warmte niet goed weg kan, dan ontstaat er kans op brand.
3. Sommige apparaten worden erg warm, waardoor normale snoeren kunnen smelten. Wanneer je gebruikmaakt van een keramische kookplaat of een elektrische kachel, is het verstandig een speciaal snoer aan te schaffen dat bestand is tegen hitte. Ga hiervoor wel naar een erkend bedrijf.
4. Apparaten zoals wasmachines en drogers verbruiken veel stroom. Sluit deze dan ook niet aan op een verlengsnoer want dit kan leiden tot oververhitting en uiteindelijk brand.
5. Maak je gebruik van een haspel? Rol deze dan altijd helemaal uit voordat je deze gebruikt. Wanneer je het snoer niet geheel uitrolt zal de geproduceerde warmte niet weg kunnen waardoor er brandgevaar ontstaat. Ook wanneer je aan het stofzuigen bent is het belangrijk het hele snoer uit te rollen.
6. Om dezelfde reden is het ook belangrijk om snoeren niet onder een vloerbedekking of deur door te laten lopen. Er kan oververhitting ontstaan, maar het snoer kan ook makkelijk slijten wanneer het onder de deur ligt en hierdoor is er ook gevaar op kortsluiting.
7. Verdeelstekkers zijn een geweldige uitvinding, maar teveel van het goede is hierbij ook echt teveel. Door overmatig gebruik te maken van verdeelstekkers kan het zijn dat het gevraagde vermogen te groot wordt. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan. Mocht je toch graag gebruikmaken van van een verdeelstekker, kies dan voor een met KEMA- of VDE-keurmerk.
Wees er snel bij
Zelfs wanneer je al deze maatregelen neemt, is een kortsluiting niet uit te sluiten. Wanneer je zware apparaten gebruikt zoals een wasmachine, droger of vaatwasser is het veiliger om thuis te blijven. Op deze manier kan een eventuele brand snel geblust worden. Voordat je begint met blussen, is het belangrijk om eerst de elektriciteit uit te schakelen. Zet dus geen spullen voor of in de meterkast die het uitschakelen van de elektriciteit bemoeilijken.
Lees ook
Digimagazine: Dé tips voor optimale brandpreventie
Thermografie kan brand in elektrische installaties voorkomen
Checklist: 10 tips om overbelasting van elektra te voorkome