We staan in de brandpreventie regelgeving toe dat bij een brand, een brandcompartiment geheel verloren mag gaan. Wat veel belangrijker is, dat er zo min mogelijk gewonden of nog erger, slachtoffers vallen bij een brand of andere calamiteit. Het vluchten u
In bijlage 2 van de toelichting op de model-bouwverordening worden voorbeeld eisen omschreven met betrekking tot de ontvluchting. Daar staat bijvoorbeeld dat op (nood)uitgangen duidelijk zichtbaar het opschrift: ‘NOODDEUR VRIJHOUDEN’ en/of ‘NOODUITGANG’ met ten minste 8 centimeter hoge letters moet worden aangebracht.
Ook worden in die bijlage eisen gesteld aan de breedte van de gangpaden in ruimten met stands, kramen, schappen en andere inrichtingselementen. Omdat deze voorwaarden zo ver in de model-bouwverordening waren gestopt waren ze vaak niet vindbaar. Daarnaast ontstond er discussie of deze voorbeeld voorwaarden nu verplicht waren.
In de concepttekst van het Gebruiksbesluit worden deze voorwaarden nu in artikel 2.3.2 en 2.3.5 direct aangestuurd.
In de model-bouwverordening is geregeld dat doorvoeren in een brand- of rookscheiding maandelijks gecontroleerd moeten worden op rookwerendheid. Zodra het Gebruiksbesluit van kracht wordt hoeven deze doorvoeren alleen nog bij het aanbrengen of het wijzigen van kabels of leidingen, die in of door de scheidingsconstructie lopen te worden gecontroleerd op adequate wijze. Dit wordt geregeld in artikel 2.3.4.
Kamerverhuur
In de concepttekst van het Gebruiksbesluit wordt nu ook het vluchten vanuit een wooneenheid (kamerverhuur) geregeld. In de Model-bouwverordening wordt hier niet over gerept. Er zijn op dit moment wel geruchten dat deze regel nog niet in fase 1 zal worden vastgesteld, maar pas in fase 2 die pas rond 2009/2010 zal worden vastgesteld. Sommige gemeenten met veel kamerverhuurpanden, een kamerverhuurverordening vastgesteld. Terwijl er al jaren wordt meegedeeld dat vluchtroutes moeten voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit, wordt nu in de concepttekst van het Gebruiksbesluit vermeldt dat een tweede vluchtroute vanuit een kamerverhuurpand niet aan deze eisen hoeft te voldoen. Er kunnen dus weer situaties ontstaan dat er vanuit een kamerverhuurpand via een kooi- of eenvoudige vluchtladder wordt gevlucht naar het aansluitende terrein.
Vluchtrouteaanduiding
In bijlage 12 van de model-bouwverordening wordt geregeld dat afhankelijk van de gebruiksfunctie, vluchtroute aanduiding in het pand aanwezig moet zijn. Het Gebruiksbesluit gaat de aanwezigheid van vluchtroute aanduiding regelen door middel van artikel 2.3.7. Daarin staat dat vluchtroute aanduiding in verkeersroutes alsmede in ruimten waarin meer dan 50 personen aanwezig kunnen moet worden aangebracht. In het Gebruiksbesluit is gekozen voor de term verkeersroute in plaats van vluchtroute. De term verkeersroute is afkomstig, en heeft dezelfde betekenis als genoemd in het Bouwbesluit 2003.
In het kort komt het er op neer dat wat betreft het vluchten, de eisen uit de model-bouwverordening en de kamerverhuurverordening zijn samengevoegd in het Gebruiksbesluit. Zo kan worden voorkomen dat kamerverhuurpanden in verschillende gemeenten aan verschillende eisen moeten voldoen. Een ander opmerkelijk verschil is dat controles, onderhoud en reparatie van brandpreventieve voorzieningen volgens de model-bouwverordening moeten worden uitgevoerd door een ter zake kundig persoon. In de concepttekst van het Gebruiksbesluit staat alleen dat controles, onderhoud en reparatie op een adequate wijze moeten worden uitgevoerd.
[Auteurs: Jeroen Hatzmann en Huib van de Vrie, InterConcept, Lid van Brandveilig.com]