In een serie interviews komen experts uit het brandveiligheidsdomein aan het woord. Ze vertellen over hun carrière, geven hun visie op het vakgebied, en stellen de persoon achter de professional voor.
- Naam: Susan Eggink-Eilander
- Leeftijd: 46 jaar
- Privé: Getrouwd, twee kinderen (11 en 12 jaar), hond, 2 kippen, konijn en 4 schapen
- Functie: Senior adviseur veiligheid
- Bedrijf: Antea Group
Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?
Juf, omdat dit het enige concrete beroep was dat ik in mijn omgeving zag toen ik 5 jaar was. Pas later zag ik meer mogelijkheden, waarbij er altijd een technische component was. Zo wilde ik als tiener bij de Koninklijke Marine en weer later wilde ik architect worden. Soms loopt het anders…
Van wie heb je het meest geleerd?
Ik heb het meest geleerd van mijn vader en moeder. Twee schatten van mensen die helaas allebei in 2020 zijn overleden. Zij waren en zijn nog steeds mijn rolmodellen. Doordat ik mezelf steeds beter leer kennen, realiseer ik me welke normen en waarden zij me hebben meegegeven. Ik voel me daarmee een trotse Eilander. Waardevolle lessen die ik dagelijks toepas en doorgeef aan onze kinderen.
In mijn vak heb ik het meest geleerd van Ruud van Herpen. Hij bood mij mijn eerste baan aan bij Cauberg-Huygen en heeft me daar en later bij Nieman in 13 jaar het vak geleerd. Hij leerde me niet alleen de inhoud, maar ook een eigen stijl en daar ben ik hem heel dankbaar voor.
Hoe ben je in het vak brandveiligheid terechtgekomen?
Ik heb bouwkunde gestudeerd aan de HTS in Zwolle en ben afgestuurd als bouwfysicus. In mijn eerste jaren bij Cauberg-Huygen ben ik breed inzetbaar geweest binnen akoestiek, binnenklimaat, energie en ook brandveiligheid. Het brandveiligheidsdeel vond ik het meest interessant en veelzijdig dus daar ben ik mee verder gegaan.
Wat houdt je huidige functie in?
Heb je even?! Ik doe van alles en dat is juist zo leuk! Laat ik de 3 belangrijkste dingen noemen:
- Binnen Antea Group werk ik voor opdrachtgevers met uiteenlopende vragen en problemen en mag ik daardoor met een team van specialisten vanuit veiligheid, bouw en vergunningen aan de slag. Ieder draagt zijn inhoudelijke steentje bij en samen zorgen we ervoor dat de klant geholpen wordt.
- Tevens ben ik binnen Antea Group trainer voor de Academy en mag ik (jonge) collega’s helpen bij het ontwikkelen van adviesvaarheden. Wat is effectieve communicatie en hoe voer je een adviesgesprek? De combinatie van theorie met praktijkoefeningen is steeds een hele intense ervaring voor de deelnemers en ik krijg er super veel energie van.
- Binnen NLingenieurs ben ik voorzitter van de Community Bouwkwaliteit en Veiligheid. Met veel ingenieursbureaus delen we daar kennis en informatie over het domein veiligheid en bouwkwaliteit. Ik vind het fijn om mensen te verbinden en om samen met de andere ingenieurs de wereld een beetje mooier te maken.
Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er uit?
Een gemiddelde werkdag is moeilijk te omschrijven, omdat een dag als trainer heel anders is dan een dag op kantoor (organiseren, puzzelen, adviezen schrijven, projectadministratie). Wat in ieder geval sinds de Coronapandemie blijvend is veranderd, is dat ik 28 uur verdeel over 5 dagen werk. Op die manier ben ik zowel voor klanten als voor mijn gezin bijna altijd beschikbaar en dat geeft een goed gevoel.
Wat is het meest bijzondere project waar je ooit aan hebt gewerkt?
Dat is het werk dat Govert Jongsma en ik samen hebben mogen doen voor diverse veiligheidsregio’s. Toen ik in 2014 begon bij Antea Group kregen we de vraag van de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost of we ze wilden helpen bij de transitie van ‘regelgericht naar risicogericht’. Govert en ik hebben samen met de medewerkers van de veiligheidsregio onderzocht wat de leerwensen waren en hoe we ze daarbij konden helpen. Het werd een heel mooi opleidingstraject wat daarna in nog heel veel veiligheidsregio’s is toegepast. Steeds een beetje anders, omdat de leerwensen per regio en per groep steeds een beetje anders waren, maar altijd met de deelnemers samen.
Wat was je grootste blooper?
Dat was in mijn eerste jaar bij Cauberg-Huygen. Ik was jarig en deed praktijkonderzoeken in het laboratorium met een klimaatboom. Ik had het statief niet goed genoeg neergezet en precies op het moment dat mijn toenmalige directeur Alphonse Hanlo het lab binnenliep om mij te feliciteren met mijn verjaardag, stortte het statief in en vielen alle sensoren op de grond. Alles verbogen en kapot. Ik voelde me uiteraard super vervelend, maar de ontspannen, begripvolle reactie van Alphonse bood veel troost.
Op welke manier vergroot jij je vakkennis?
Ik lees veel onderzoeksrapporten en volg de vakmedia. Verder bezoek ik 1 tot 2 congressen per jaar waar ik met veel plezier het vergroten van vakkennis combineer met bijpraten met vakgenoten.
Wat is de grootste uitdaging in brandveiligheid?
Er zijn natuurlijk veel uitdagingen op het gebied van brandveiligheid waarover op dit moment veel gesproken wordt, zoals de energietransitie en het langer thuis wonen van ouderen. Toch zie ik dat niet als de grootste uitdagingen. Dit zijn immers ontwikkelingen die in technische zin allemaal oplosbaar zijn. We hebben de kennis en de middelen om er iets aan de doen, áls we dat willen. En daar zit volgens mij de grootste uitdaging in brandveiligheid.
We hebben steeds meer regels, meer kennis, meer technische mogelijkheden, maar daardoor ontstaan er ook meer versnippering en meer belangen. Verantwoordelijkheden kunnen eenvoudig afgeschoven worden.
Maar wat zou er gebeuren als we met z’n allen (initiatiefnemer, bouwer, adviseur, overheid) veiligheid écht willen en er dus gewoon voor zorgen dat iedereen veilig kan wonen en werken? Waar een wil is, is een weg toch?
Welke trends gaan het vakgebied veranderen?
Tijdens het congres brandveiligheid heb ik 3 trends genoemd die de komende jaren ons vakgebied verder gaan veranderen:
- Van regelgericht naar risicogericht.
- Van product naar dienst.
- Van veiligheid naar gezondheid en duurzaamheid.
De kunst voor ons als adviseur is om de kameleon te zijn die zich aanpast aan veranderende omstandigheden en de goede dingen te blijven doen.
Welk boek lees je nu?
Ik lees van alles: vakliteratuur, onderzoeken, praktijkboeken over bouwregelgeving, romans, boeken over moestuinieren en zelfs de Donald Duck.
Wat is de mooiste plek op aarde?
Ik heb prachtige plekken op aarde mogen zien. De mooiste plekken vond ik de gebieden waar de natuur en bouwkunst overweldigd is, zoals de gletsjers in Patagonië, de tropische regenwouden op Madagaskar en de Inca-tempels in Peru. Van de schoonheid van dieren, natuur en bouwkunst kan ik eindeloos in stilte genieten. Ook dichter bij huis overigens. Ben je wel eens met een kano door de Biesbosch, op de Wadden of de zandverstuiving in Kootwijkerbroek geweest? Schitterende plekken op aarde waar we zuinig op moeten zijn en heerlijk van mogen genieten.
Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Het is een beetje raar om te zeggen na 22 jaar werken, maar ik heb eigenlijk geen carrièreplanning gehad. Toch kwamen er altijd mensen op mijn pad die me kansen boden en interessante projecten en werkzaamheden deden zich voor. Mijn ambitie is dat ik dit kan vasthouden en mijn talenten mag blijven inzetten. Ik wil graag verrast worden en uitgedaagd blijven door en met vriendelijke mensen om me heen.
CV Susan Eggink
Opleidingen
- Havo en VWO De Heertganck in Heerde
- HTS Windesheim in Zwolle
Carrière
- Cauberg-Huygen: 2000-2002
- Nieman: 2002-2014
- Antea Group: 2014-heden
Volg Brandveilig op LinkedIn
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.