In een serie interviews komen experts uit het brandveiligheidsdomein aan het woord. Ze vertellen over hun carrière, geven hun visie op het vakgebied, en stellen de persoon achter de professional voor.
- Naam: Lieuwe de Witte
- Leeftijd: 43 jaar
- Privé: Gezin met twee kinderen (8 en 11 jaar), samenwonend met Yvonne (balletdocente) en twee katten, negen kippen en een konijn.
- Functie: Lector Brandpreventie en bestuurslid bij de Verenigde Brandveiligheid Experts (VBE)
- Bedrijf/organisatie: Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en VBE
Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?
Geen idee, daar dacht ik toen nog niet over na volgens mij. Trouwens zelfs tijdens de middelbare school had ik nog geen idee.
Van wie heb je het meest geleerd?
Het meest geleerd, dat zou ik zo niet durven zeggen. Tijdens het werk heb ik met interessante en inspirerende mensen samengewerkt. Dus er zijn veel mensen waar ik iets van geleerd heb. Vooral passie voor de inhoud van het vak en de gedrevenheid om de brandveiligheid te verbeteren waardeer ik enorm in deze personen. Een aantal wil ik in het bijzonder noemen: Ruud van Herpen, Susan Eggink, Henk van Vulpen, René Hagen en Ricardo Weewer.
Hoe ben je in brandveiligheid terechtgekomen?
Ik heb HBO bouwkunde gestudeerd met als afstudeerrichting bouwfysica. Dat deden welgeteld drie studenten van de honderd. Via een afstudeerproject bij Nieman in Utrecht kwam ik bij Nieman Zwolle terecht. We werkten daar met z’n vijven en deden alles zelf, dus ook de post en het in tig-voud inbinden van rapporten. Binnen twee maanden kwamen Ruud van Herpen en Susan Eggink het team versterken en leerde ik het vakgebied van brandpreventie kennen. Na 12,5 jaar bij het adviesbureau maakte ik de overstap naar de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), dat sinds kort het NIPV heet.
Wat houdt je huidige functie in?
Per 1 januari heb ik het stokje overgenomen van René Hagen als Lector Brandpreventie. Een lector heeft een breed takenpakket. In basis heeft hij als taak om deel te nemen in of leiding te geven aan maatschappelijk relevante onderzoeken met een sterk innovatief karakter die van grote invloed zijn op de beroepspraktijk. Zo ben je als lector bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de uitvoering en kwaliteit van het onderzoek binnen het lectoraat (vakgebied). Daarnaast bepaal je samen met de organisatie het beleid en het onderzoeksprogramma van het lectoraat en met de decaan de innovatie, programmering en ontwikkeling van het onderwijs. Daarnaast ben je ook een soort uithangbord, oftewel veel lezingen, presentaties en waar nodig interviews geven. Dit alles maakt het werk enorm gevarieerd en interessant. Wat ik daarnaast ontzettend leuk vind, is de vertaling van (wetenschappelijk) onderzoek naar de praktijk. Hierdoor ben en blijf je veel in contact met de beroepspraktijk.
Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er uit?
Afgezien van een ochtendroutine waarbij we proberen met zijn vieren te ontbijten, heb ik geen gemiddelde werkdag. Mijn werkdagen zien er enorm verschillend uit. Mijn agenda is soms een mijnenveld met fysieke en online afspraken. Ik heb dus geen vast werkritme, maar dat vind ik ook niet zo erg. Ik probeer wel bewust in mijn agenda een aantal blokken vrij te houden om met de inhoud van het vak bezig te zijn.
Wat is het meest bijzondere project waar je ooit aan hebt gewerkt?
Er zijn er meerdere en om verschillende redenen mooi en bijzonder. Als ik moet kiezen ga ik voor het onderzoek naar rookverspreiding in woongebouwen (praktijkexperimenten Oudewater). Een zeer groot en uniek onderzoek, waaraan ik zowel als projectleider als inhoudelijk onderzoeker een grote bijdrage heb geleverd. Waarom meest bijzondere? Vanwege de omvang en de unieke kans om experimenten op zo’n grote schaal uit te kunnen voeren. Waarom het mooiste? Omdat het ontzettend leuk is om met een zeer gedreven team van collega’s en mensen uit het veld gedurende ruim 2,5 jaar zo intensief samen te werken aan deze experimenten. En bovenal, omdat ik enorm trots ben op het resultaat!
Wat was je grootste blooper?
Nog voordat ik bij het NIPV (toen nog IFV of NIFV) werkte, gaf ik al af en toe les bij de brandweeracademie voor de opleidingen medewerker en specialist brandpreventie. Ik weet nog goed dat ik een keer moest invallen. Ik had geen auto tot mijn beschikking en reisde met het openbaar vervoer. Het zat behoorlijk tegen, ik miste de aansluiting van trein naar bus en omdat het nog donker was en ik de route onvoldoende kende, stapte ik te vroeg uit de bus. Met als gevolg een kilometer lopen naar het NIPV. Ik had geen tijd gemaakt om fatsoenlijk te ontbijten en bij aankomst kon ik direct beginnen met de les. Het was toen gebruikelijk om voorafgaand aan een les iemand aan te wijzen als veiligheidspersoon. Voor het geval er iets zou voorvallen. Nadat ik de persoon links van me had aangewezen en naar het scherm keek, werd het scherm van boven naar onder zwart. Ik was flauwgevallen voor een volle klas met brandweermensen en kwam na een tijdje weer bij. De veiligheidspersoon had zijn taak uiterst serieus genomen. Naast me stond de AED al klaar, mijn blouse was opengemaakt en ik kreeg een telefoon aan mijn oor met aan de andere kant van de lijn de verpleegkundige van de onderweg zijnde ambulance. Gelukkig bleek een combinatie van te weinig eten en een lage onderdruk (bloeddruk) de oorzaak en kan ik er nu om lachen.
Op welke manier vergroot jij je vakkennis?
Onderzoek, lesgeven, begeleiding van studentonderzoek, congressen en het lezen van wetenschappelijke literatuur. Het contact met andere deskundigen en de beroepspraktijk levert ook vaak nieuwe inzichten op.
Wat is de grootste uitdaging in brandveiligheid?
De grootste uitdaging wordt om de brandveiligheid op het huidige niveau te houden. Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen staat de brandveiligheid onder druk. De omstandigheden veranderen in een hoog tempo, denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, energietransitie en vergrijzing. De regelgeving houdt onvoldoende rekening met deze veranderingen en gezien de snelheid van de veranderingen vraagt dit om een andere aanpak.
Welke trends gaan het vakgebied veranderen?
- Klimaatverandering (energietransitie, duurzaamheid, circulariteit): bijvoorbeeld de impact voor brandveiligheid door het gebruik en toepassing van andere materialen, nieuwe en andere ontstekingsbronnen, andere scenario’s voor branduitbreiding en rookverspreiding.
- Demografische en economische ontwikkelingen: de invloed van bijvoorbeeld vergrijzing, veranderende zorg en samenstelling van huishoudens op de brandveiligheid van kwetsbare personen/groepen.
- Sociaal culturele ontwikkelingen: bijvoorbeeld het belang van gedragswetenschap en gedragsverandering en de invloed op brandveiligheid.
Welk boek lees je nu?
Het bromvlieg effect: alledaagse fenomenen die stiekem je gedrag sturen, van Eva van den Broek en Tim den Heijer.
Wat staat er bovenaan je bucketlist?
Ik heb (nog) geen bucketlist.
Wat is de mooiste plek op aarde?
Geen specifiek plek, er zijn zoveel mooie plekken en mooie mensen!
Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Mijn ambities voor de toekomst zijn groeien in mijn rol als lector en promoveren op een voor het vakgebied relevant onderwerp.
CV Lieuwe de Witte
Opleidingen
- Hogeschool Windesheim: HBO Bouwkunde, richting bouwfysica, 1997-2002
- NBBE Brandweer: Adjunct hoofdbrandmeester Preventie, 2004-2005
- Hogeschool Windesheim: PHBO Fire Safety Engineering, 2008-2009
Carrière
- Nieman Raadgevende Ingenieurs B.V., 2002-2015
- Rijksgebouwendienst (VROM), 2007-2011
- Verenigde Brandveiligheid Experts (VBE), 2017-heden
- Nederlands Instituut Publiek Veiligheid (NIPV), 2015-2022
Onderzoek en onderwijs
- Lector brandpreventie, NIPV, 2022
- Kerndocent en mede coördinator PHBO FSE, NIPV en SKB, 2015
Volg Brandveilig op LinkedIn
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.