In een serie interviews komen experts uit het brandveiligheidsdomein aan het woord. Ze vertellen over hun carrière, geven hun visie op het vakgebied, en stellen de persoon achter de professional voor.
- Naam: Joric Witlox
- Leeftijd: 62 jaar
- Privé: Heel gelukkig getrouwd en samen de trotse ouders van een dochter (26)
- Functie: Adviseur, inspecteur en projectleider brandveiligheid en voorzitter BBN
- Bedrijf: Witlox Brandveiligheid bv
Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?
Ik heb eigenlijk geen idee. Misschien Batman, of Baloe de beer uit Junglebook. De eerste vond ik erg stoer en de tweede wist wel hoe hij lekker kon leven.
Van wie heb je het meest geleerd?
Op zakelijk gebied heb ik veel geleerd van Anton Kreber, mijn manager bij Rockwool. We mochten elkaar niet zo, maar de kennis die hij had van de markt en hoe hij deze ontwikkelde heeft indruk op me gemaakt. Als het gaat om brandveiligheid – de markt waarin ik in 1994 begon – dan heb ik veel geleerd van velen. Ik denk vooral aan mijn klanten en met name de contactpersoon destijds van het Elisabeth Ziekenhuis en de vorig jaar overleden Fred Zaaijer. Ook de onlangs gepensioneerde Roy Senden hoort in dit rijtje thuis. En als het gaat om risk management dan hing ik aan de lippen van Gijs Rebel. Maar om nou te zeggen dat een van de heren een rolmodel van me was… Dan denk ik eerder aan Ken Hensley, de componist en organist van de band Uriah Heep.
Hoe ben je in brandveiligheid terechtgekomen?
Puur toevallig. Ik werd ooit gebeld door een head hunter met de vraag of ik interesse had in een functie als verkoopleider bij Applicom. Ik had er nog nooit van gehoord en kende de branche niet. Na gesprekken met de toenmalige directeur en met de eigenaar bedankte ik aanvankelijk voor de baan. De heren hadden in gesprekken met mij namelijk een totaal verschillende visie over de toekomst. Nadat ik hen aangaf dat mijn keuze feitelijk was met wie ik ruzie zou willen krijgen en ik daarom geen interesse had, hadden we een aantal fijne gesprekken en ben ik toch maar begonnen.
Wat houdt je huidige functie in?
Mijn kennis en kunde wordt gevraagd door veel verschillende opdrachtgevers en dat is misschien ook wel het mooie aan mijn werk; ‘never a dull moment’. Ik werk voor gebouweigenaren van vele gebruiksfuncties en aannemers en maak me sterk voor mensen, bedrijven en verenigingen die willen bijdragen aan de kwaliteit van brandveiligheid. Denk daarbij ook aan het MEB-Register en aan BBN.
Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er uit?
Gezien de verscheidenheid van mijn werk is geen dag en geen week hetzelfde. Ik begin rond 08:30 uur, maar heb er geen moeite mee als de wekker om 05:00 uur gaat om de files voor te blijven omdat ik om 09:00 uur ergens moet zijn voor een gesprek, advies, inspectie of oplevering. Gemiddeld heb ik elke dag minstens wel één bespreking. Verder schrijf ik dikwijls een rapportage en lees ik dossiers. Zeker in de drukke maanden werk ik na het avondeten vaak tot uiterlijk 22:00 uur. Daarna val ik namelijk moeilijker in slaap, omdat het onderwerp in mijn hoofd blijft zitten.
Wat is het meest bijzondere project waar je ooit aan hebt gewerkt?
Dat zijn vaak de projecten waarbij partijen tegenover elkaar staan. Ik vind het mooi als ik in staat ben om als mediator tussen gebouweigenaren, of tussen bevoegd gezag en gebouweigenaar, of tussen afdelingen de meest optimale oplossing te vinden. Dat kan een eierhandel zijn die op last van het bevoegd gezag een oplossing moet vinden die niet werkbaar is, maar ook een VvE die een conflict heeft bij het plaatsen van laadpalen, of een bedrijfspand waar de gemeente al naar op weg is om te sluiten omdat de eigenaar alle aanschrijvingen heeft genegeerd.
Wat was je grootste blooper?
Los van het feit dat ik wel eens verkeerde mensen vertrouwde, is één van mijn bloopers een grote investering die ik ooit deed in de productie van brandwerende schermen. In 2001 kwam ik iemand tegen die zo’n scherm had ‘uitgevonden’. Bij een test van een gerenommeerd instituut haalde het met gemak de EW 60 minuten eis. Vervolgens bleek dat deze uitvinding niet machinaal te produceren was en ook niet voor langere tijd bruikbaar. Het was feitelijk een ambachtelijk brandscherm dat alleen vers functioneerde; ten minste houdbaar tot de test…
Op welke manier vergroot jij je vakkennis?
Dat is voor mij hetzelfde als voor iedereen denk ik – tenzij iemand denkt alles al te weten, want die mensen zijn er ook. Zo heb ik onlangs de Brandpreventiedeskundige-2 opleiding gevolgd. Verder lees ik Brandveilig.com en volg ik webinars, opleidingen, congressen en seminars. Tijdens vergaderingen van bijvoorbeeld BBN, NEN of EAPFP zijn er wel eens onderwerpen die ik niet begrijp. Ik maak daarvan dan een notitie en zoek later op internet op waarover het gaat. Of ik bel mensen in mijn netwerk die me kunnen helpen.
Wat is de grootste uitdaging in brandveiligheid?
Laat ik beginnen met te zeggen dat we het in Nederland niet slecht doen als het gaat om brandveiligheid. Desondanks blijven er voldoende uitdagingen. Maar ik ben van mening dat we het niet te ver moeten zoeken. Als we nu eens beginnen om alle stakeholders zoals gebouweigenaar, (onder)aannemers en verenigingen zich bewust te laten zijn van de wettelijke eisen en zich daaraan te willen houden in zowel nieuwbouw als bestaande bouw en onderhoud. Dan zouden we al heel erg ver zijn. Risicogerichte brandveiligheid is dan de mooie kers op de taart. Ik sta daarom volledig achter de nieuwe missie van BBN: borging van wettelijke eisen.
Welke trends gaan het vakgebied veranderen?
Sowieso rookverspreiding in gebouwen. Daarnaast de brandwerendheid van gevels, met al of niet daaraan gekoppeld het stay-in-place principe en brandveiligheid voor de vergrijzende bevolking.
Welk boek lees je nu?
Ik lees helaas veel te weinig ‘gewone’, dat wil zeggen niet vakgebonden boeken. Tijdens mijn zomervakantie las ik ‘De Camino’ en verder hou ik vooral van historische thrillers. Daarom heb ik mezelf voor de Kerst getrakteerd op ‘Regicide’ van Robert Harris.
Wat is de mooiste plek op aarde?
Ik heb het geluk gehad veel te mogen reizen en vind daarom dat dé mooiste plek niet bestaat. Plekken waar ik emotioneel werd van geluk zijn bijzondere plekken, zoals de keer dat ik met mijn gezin in Canada tijdens een boottocht orka’s heb gezien. Maar ook een prachtige plek in Ierland waar mijn vrouw en ik besloten om samen te gaan wonen. Daar waar je je realiseert dat je gelukkig bent, dát zijn de mooiste plekken op aarde.
Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Sinds 1994 is mijn drijfveer om een brandveiliger Nederland te realiseren. Ik wil oprecht en intrinsiek bijdragen aan optimale brandveiligheid. Dit kan alleen door over je eigen schaduw heen te stappen en samen te werken met anderen die dat ook kunnen en willen. En ik werk naast mijn commerciële activiteiten nu al vele jaren aan de certificering van bouwkundige brandveiligheid.
Heb je nog een afsluitende opmerking?
Wat was het moeilijk om te voldoen aan jullie verzoek om mee te werken aan deze rubriek. Want waarom zou ik een VIP zijn en anderen die ik zelf heel hoog heb zitten (nog) niet? Ik heb daarom lang nagedacht of ik überhaupt wel mee wilde werken, maar uiteindelijk heb ik me laten overtuigen. Inmiddels heb ik trouwens begrepen dat VIP’s die mij voorgingen eenzelfde ervaring hadden. Ik pleit daarom voor een Stichting nazorg voor VIP’s van Brandveilig.com, lijkt me zinvol en gezellig!
CV Joric Witlox
Opleidingen
- Fontys Hogeschool Eindhoven: HEAO-CE
- Haagse Hogeschool: riskmanagement (post HBO)
- Brandpreventie Academy: Brandpreventiedeskundige 1
- Brandpreventie Academy: Brandpreventiedeskundige 2
Carrière
- Wassing Internationale Expediteurs 1985-1989
- Rockwool International: 1989-1994
- Applicom: 1994-2014
- Brandveilig Bouwen Nederland (BBN): 2012-heden
- European Association for Passive Fire Protection (EAPFP): 2013-heden
- MEB-Register: 2015-heden
- Witlox Brandveiligheid: 2017-heden
Volg Brandveilig op LinkedIn
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.