In een serie interviews komen experts uit het brandveiligheidsdomein aan het woord. Ze vertellen over hun carrière, geven hun visie op het vakgebied, en stellen de persoon achter de professional voor.
- Naam: Johan Koudijs
- Leeftijd: 61 jaar
- Privé: 31 jaar getrouwd, 2 kinderen, 1 kleinkind
- Functie: Senior adviseur. Nevenfuncties: voorzitter NEN Kerncommissie Brandveiligheid, voorzitter NEN beleidscommissie bouw, voorzitter Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften (ATGB).
- Bedrijf: DGMR
Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?
Aannemer. Dat was het gevolg van het feit dat ik bevriend was met het zoontje van een aannemer in mijn geboorteplaats. We renden daar over de werf en mochten zelfs echt metselen.
Van wie heb je het meest geleerd?
Dat hangt er een beetje van af hoe ver ik terugkijk. Ik denk dat iedereen wel een aantal mensen kan aanwijzen die belangrijk zijn geweest voor hun ontwikkeling. Theo Gies, één van de oprichters van DGMR, is mijn grote voorbeeld geweest als het gaat om hoe je als leidinggevende met je mensen omgaat. Ik spreek bewust over mensen in plaats van medewerkers. Het belangrijkste is om vertrouwen te hebben in je mensen en ze de vrijheid te geven die daarbij hoort.
Hoe ben je in brandveiligheid terechtgekomen?
De eerste 10 jaar van mijn loopbaan heb ik als geveladviseur gewerkt. Daarbij werd ik in 1991-’92 geconfronteerd met de eis dat bij gebouwen boven de 20 meter de gevel over 2 bouwlagen 20 minuten brandwerend moest zijn. Ik heb in die tijd ook samen met een gevelbouwer een aluminium raam ontwikkeld dat 30 minuten brandwerend was. In 1993 was ik de eerste opdrachtgever van DGMR voor brandoverslagberekeningen. Dat contact heeft ertoe geleid dat ik daar in 1996 ben gaan werken. Aanvankelijk als geveladviseur, maar van het één kwam het ander.
Wat houdt je huidige functie in?
Ik ben na 19 jaar directeur van DGMR te zijn geweest nu weer ‘gewoon’ adviseur. Het leuke daaraan is dat ik weer meer tijd heb voor de inhoud van het vak. De focus ligt daarbij niet meer op productie, maar op het verder ontwikkelen van kennis binnen onze organisatie. Elke dag nieuwe dingen leren of overbrengen naar (jonge) collega’s is het leukste wat er is.
Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er uit?
Ik sta om ongeveer 7.00 uur op en probeer om 8.30 uur achter mijn bureau te zitten. De laatste tijd ga ik weer regelmatig op de fiets naar kantoor. Tegenwoordig stop ik tussen 17.30 en 18.00 uur. Vroeger werkte ik dan nog vrij structureel 3 à 4 avonden in de week (vanaf 20.30 uur), maar daar ben ik mee gestopt. Verder heeft elke dag gelukkig maar een beperkte mate van voorspelbaarheid en is daardoor steeds anders.
Wat is het meest bijzondere project waar je ooit aan hebt gewerkt?
Een project is voor mij pas bijzonder als we voor of samen met een opdrachtgever dingen hebben kunnen uitzoeken die vernieuwend zijn. Projecten als het stadkantoor Utrecht, de ministeries van Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties, en De Rotterdam zijn daar mooie voorbeelden van.
Wat was je grootste blooper?
Met de kennis van nu kijkend naar adviezen van 20 jaar geleden, weet je dat je het altijd moet doen met de kennis die je op dat moment had. En dat je achteraf bezien zaken anders had willen of moeten doen. In het verleden heb ik daardoor wel eens gedacht dat een zinken gevelbekleding op een vurenhouten lattenwerk misschien nog wel een betere brandklasse zou kunnen hebben dan de D van het kale vurenhout. Gelukkig hebben we dat wel beproefd, waaruit bleek dat dit een illusie was. Eerder een E van de C zeg maar.
Op welke manier vergroot jij je vakkennis?
Vooral veel – maar altijd te weinig – lezen. Incidentrapporten zoals bijvoorbeeld van de Grenfell Tower Inquiry. Maar ook wetenschappelijke onderzoeken. Verder bezoek ik nationale en internationale congressen.
Wat is de grootste uitdaging in brandveiligheid?
In algemene zin: de transitie die nodig is om te voorkomen dat het klimaat verder opwarmt. Terecht is daarbij heel erg de focus op nieuwe technieken en toepassingen die zeer noodzakelijk zijn om de doelstellingen te halen. De uitdaging is om daarbij brandveiligheid niet uit het oog te verliezen. Maar we moeten er ook voor waken om bij elk eerste incident met een nieuwe techniek met ons volle gewicht aan de noodrem te gaan hangen. Goed voorbeeld hiervan vind ik de elektrische voertuigen. Daarvan voorspellen ‘deskundigen’ dat in parkeergarages rampen staan te gebeuren. Onderzoek heeft aangetoond dat de thermische belasting van EV’s niet groter is dan van de huidige generatie fossiele brandstof auto’s. Het risico voor het gebouw neemt ondanks de lastige brandbestrijding niet echt toe. Investeren in nieuwe technieken vraagt dus ook om investeren in onderzoek naar de brandveiligheid ervan.
Welke trends gaan het vakgebied veranderen?
- Toename toepassing van bio-based bouwmaterialen.
- De energietransitie in de meest brede zin: van nieuwe technieken tot de noodzaak voor de grootschalige na-isolatie van gebouwen.
- De trend dat harder bewijs wordt gevraagd van het functioneren van voorzieningen zal nog wel even doorgaan.
Welk boek lees je nu?
‘Wij wisten niets van hun lot’ van Bart van der Boom. Dat gaat over de kennis die gewone Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog hadden van de Holocaust. Ik lees veel geschiedenis, dat helpt je om maatschappelijke vraagstukken in perspectief te zien. Voor de ontspanning lees graag de boeken van Phillip Kerr.
Wat staat er bovenaan je bucketlist?
Ik wil nog graag een keer naar de VS om werk van Frank Lloyd Wright te zien (o.a. Falling Waters), maar vliegschaamte begint me steeds meer te bekruipen. Dichter bij huis staat Noorwegen hoog op de lijst.
Wat is de mooiste plek op aarde?
Daar kan ik natuurlijk geen antwoord op geven, omdat ik niet overal geweest ben. Maar van de plekken waar ik wel ben geweest, staan denk ik de Canadese Rocky Mountains bovenaan.
Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Ik hoop nog steeds dat er een echte meerjarige opleiding voor brandveiligheid komt in Nederland, maar gezien mijn leeftijd denk ik niet dat ik dit in mijn werkzame leven ga meemaken. Ik zal me er voor in blijven zetten en tot die tijd is mijn ambitie om vooral veel kennis te delen binnen onze eigen organisatie.

CV Johan Koudijs
Opleidingen
- Hogeschool Utrecht Bouwkunde
- Diverse cursussen
- Interflam 2001 -2019
Carrière
- DGMR Bouw BV, senior adviseur brandveiligheid en bouwtechnologie, 2022-nu
- Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften (ATGB), voorzitter, 2009-nu
- VVBA, mede oprichter en voorzitter, 2002-2010
- DGMR Bouw BV, directeur, 2002-2021
- DGMR Bouw BV, senior adviseur brandveiligheid en bouwtechnologie, 1996-2002
- GevelConsult, Adviseur geveltechniek, 1990-1996
- Geveltechnisch bureau Köhler, Junior adviseur Geveltechniek, 1986-1989