Om de veiligheid te waarborgen is het van belang om als organisatie over een ontruimingsplan te beschikken. Welke stappen doorloop je om tot een gedegen ontruimingsplan te komen?
- Allereerst is het belangrijk om een visie op de ontruiming te hebben. Met andere woorden; wat wilt u met de ontruiming bereiken, wat is het doel?
- Wat is de wijze van ontruimen? Om hier antwoord op te geven, is het van belang het volgende vast te leggen: het maken van afspraken rondom verantwoordelijkheden van BHV-ers; het bepalen van de locatie van het coördinatiecentrum; de fasen van ontruimen doornemen (bijvoorbeeld: welke bouwdelen moeten als eerst worden ontruimd?); de locatie van de verzamelplaats bepalen.
- Wie heeft welke verantwoordelijkheden tijdens de ontruiming? Wie stuurt bijvoorbeeld de BHV’ers aan, wie onderhoudt het contact met de pers?
- Hoe wordt het personeel dat niet direct verantwoordelijkheden heeft op de hoogte gehouden? Zorg ervoor dat zij weten wat ze moeten doen in geval van een ontruimingssituatie. Het oefenen van de ontruiming is daarvoor heel belangrijk.
- Hoe wordt de communicatie gewaarborgd tijdens de ontruiming? Mensen kunnen de regels uit het ontruimingsplan vergeten zijn. Daarom is het belangrijk om ook de wijze van communiceren vast te leggen. Dit kunt u doen via de telefoon, maar u kunt het ontruimingsplan ook op een plek binnen uw bedrijf neerleggen, zodat het personeel weet waar zij moeten zijn voor meer informatie over een ontruiming.
- De BHV’ers moeten over informatie beschikken met betrekking tot de technische voorzieningen die in uw gebouw aanwezig zijn. Denk hier aan liften, elektrisch bediende deuren en vluchtwegaanduidingen. Zo zijn zij op de hoogte van deze voorzieningen en kunnen zij uw organisatie en personeel voor meer schade behoeden.
- Verder helpen de juiste brandmeld- en alarmeringsvoorzieningen BHV-ers vroegtijdig te reageren op kritieke situaties, zoals brand en rook. Ook deze voorzieningen staan vermeld in uw ontruimingsplan, zodat de BHV-ers en het personeel weten welke technische middelen ze kunnen raadplegen voor noodgevallen en hoe deze afgesloten worden.
- Calamiteitenafhandeling is ook onderdeel van het ontruimingsplan. Hieronder vallen de vermeldingen naar de politie, brandweer en ziekenhuis om zo de mogelijke slachtoffers naar het ziekenhuis te sturen en eventueel de bevolking te alarmeren voor het gevaar dat dreigt.
Bron: AlfaGroup
<<Lees ook: Rapport studentenflat Diemen: beperkte ontruiming wegens inschattingsfout>>
<<Lees ook: Ontruimingsoefening op school bepaald geen sinecure>>