Geïsoleerde sandwichpanelen voldoen als het goed is aan verschillende eisen. Natuurlijk, ze moeten goed isoleren, en ze moeten dat doen met zo min mogelijk isolatiemateriaal, zodat het milieu niet onnodig wordt belast. Maar minstens net zo belangrijk is dat ze geen bedreiging vormen voor de brandveiligheid.
Het is een onaangenaam scenario. In een bedrijf met veel dure technologie ontstaat plotseling brand, en de vlammen verspreiden zich naar een belendend compartiment. Uiteindelijk wordt alles snel geblust – maar de rookontwikkeling kan verstrekkende gevolgen hebben die zich in eerste instantie niet tonen. “Die rookt trekt in de apparatuur”, zegt Roy Weghorst, Head of regulatory affairs bij Kingspan. “Na een paar maanden zullen die apparaten er plotseling mee ophouden, en het bedrijf ligt stil. En juist bij hoogtechnologische bedrijven is de schade van uitval vele malen groter dan die van de brand zelf.”
“Vlamvertragers zorgen voor een grote rookontwikkeling
Waarom produceerde dat isolatiemateriaal zoveel rook? Volgens Weghorst komt dat, ironisch genoeg, door het streven naar een grotere brandveiligheid. “Bij de aanschaf van isolatiematerialen, heb je een aantal opties. Je kunt kiezen voor een natuurlijk product als steenwol, maar dat is erg zwaar. Bovendien, om het te verwerken in stalen sandwichpanelen heb je lijm nodig, en die lijm is brandbaar. Een alternatief is een synthetisch product als PUR. Dat is echter niet erg brandveilig, en om dat te verbeteren kun je gebruik maken van vlamvertragers. En juist die vlamvertragers zorgen voor een grote rookontwikkeling.”
Daarom koos Kingspan in het verleden voor een alternatief: PIR. “Dat heeft een totaal andere moleculaire samenstelling, die de brand sowieso al vertraagt”, vertelt Weghorst. “Dat is uiteraard gunstig voor de brandveiligheid, maar je hebt ook nog eens minder vlamvertragers nodig. En dus heb je ook minder schade door rookontwikkeling. Daar komt nog eens bij dat Kingspan erin is geslaagd om het materiaal verder te verbeteren. Wij waren de eersten die onze panelen met PIR wisten te classificeren met een s1 rook klasse, de laagste rookklasse in het Europese classificatiesysteem.”
“QuadCore combineert het beste van PIR met Kooltherm
QuadCore
Maar daarmee waren Kingspans panelen niet uitontwikkeld. Want in 2016 lanceerde het bedrijf een nieuw isolatiemateriaal: QuadCore. “We namen hierbij het beste van PIR”, vertelt Pieter Snelder, commercieel directeur bij Kingspan Insulated Panels. “En we combineerden dat met het beste van een ander isolatiemateriaal uit de Kingspan Group: Kooltherm. Dat nieuwe product hebben we een aantal jaren doorontwikkeld in onze laboratoria, en daarmee kwamen we uit op een hybride isolatiemateriaal dat het beste resultaat behaalt op verschillende gebieden.”
- Een van die gebieden is uiteraard de thermische prestatie. Volgens Snelder heeft Kingspan hierbij zichzelf verbeterd – en dat is geen geringe prestatie. “In de norm NEN 1068 wordt die thermische prestatie gemeten aan de hand van de zogenoemde lambdawaarde: hoe lager die is, hoe beter. Collega’s blijven vaak steken op 23 mW, wij zaten voor 2016 al op 20 mW. Maar die prestatie hebben we nu met 10% verbeterd, want QuadCore haalt een score van 18mW. Een recente studie door energieconsultant AECOM laat het zien: als QuadCore wordt geïntegreerd in een geoptimaliseerd gebouwschilontwerp, kan het de jaarlijkse energievraag van gebouwen verminderen met wel 14%. Dat komt door ons hybrideschuim met een microcelstructuur. De cellen zijn nog kleiner, en dus kunnen we minder isolatiemateriaal gebruiken. En dat is weer beter voor het milieu.”
- En daarbij komen we bij een tweede voordeel van QuadCore: de milieubelasting is uiterst gering. “Ons Global Warming Potential is nog verder omlaag gegaan”, zegt Snelder. “Onze panelen dragen bij aan een hogere score op het BREEAM-certificaat. Tijdens die certificering is QuadCore onderworpen aan een levenscyclusanalyse. Niet alleen is gekeken naar de grondstoffen, maar ook naar het proces. Zo werken we alleen met gecertificeerde toeleveranciers en bovendien gaat ons product heel lang mee: wij geven een garantie tot veertig jaar. Als je dan ook nog meetelt dat onze klanten in die veertig jaar veel energie besparen door een betere isolatie, is het milieuplaatje compleet.”
- Tot slot het aspect waarmee we begonnen: de brandveiligheid. Eerder zagen we al: de PIR-panelen van Kingspan scoren de laagste rookklasse in het Europese classificatiesysteem. Maar QuadCore zet wat dit betreft nog een tandje bij. “Wij hebben nu ook een nieuw certificaat gehaald: de FM 4882”, vertelt Weghorst, “En op het gebied van rookclassificatie is dat het hoogste certificaat. Een van de voordelen: nu onze panelen door die uitvoerige test zijn gekomen, bieden ze ook garantie voor de zogenoemde rookgevoelige omgevingen. Bijvoorbeeld een controleruimte vol met dure computers, of een farmaceutisch laboratorium vol kwetsbare chemicaliën. In zulke branches richt rook vaak meer schade aan dan de brand zelf. Met QuadCore kunnen wij garanderen dat die rookontwikkeling tot een minimum beperkt blijft. Daarnaast zijn onze panelen niet alleen uitvoerig getest, ze zijn ook getest in combinatie met allerlei doorvoeringen, zoals kabels en diverse soorten stalen pijpen en PVC-buizen.
Werkwijze
Hoe komt het dat Kingspan op het gebied van isolatiemateriaal voorop loopt? Volgens Weghorst zit het hem vooral in de werkwijze. “Als de concullega’s op zoek gaan naar materialen voor een isolatiepaneel, stappen ze naar een groot chemieconcern zoals Bayer of BASF. Maar deze concerns produceren niet alleen dat isolatiemateriaal, maar ook bijvoorbeeld medicijnen en schuim voor in autostoelen. Wij zijn voor 100% in isolatiemateriaal gespecialiseerd, en we hebben ook onze eigen procestechnologische afdelingen. Daardoor zijn wij continu bezig om de prestaties van ons materiaal verder te verbeteren.”
FM Approval
Volgens Weghorst bestaan er tussen de verschillende brandtesten grote verschillen. “Veel producten worden onderworpen aan een zogenoemde Single Burning Item test. Er wordt een testopstelling gemaakt van 1,5 meter hoog, met in de hoek een brander van 30 kW. Zo’n test is vooral bedoeld voor CE markering die vrij verhandelen van producten mogelijk maakt, maar wat dat product vervolgens doet bij een echte brand, valt hiermee niet te voorspellen. Daarom pleiten wij altijd voor grootschalige testen, zoals de testen voor een FM Approval, georganiseerd door verzekeraar FM Global. Die heeft in de Verenigde Staten een eigen testlaboratorium, Daar wordt een testopstelling van 15 meter hoog en 5 meter aan iedere zijde opgebouwd en onderworpen aan een zwaar brandscenario. Ik hoop dat andere producenten hun producten ook op deze manier laten testen. Dat zal er namelijk toe leiden dat mensen niet langer kiezen voor de goedkopere isolatiematerialen, maar voor een hogere kwaliteit op het gebied van brandveiligheid.”
Compartimenten
In dit artikel hebben we het over de relatie tussen isolatiemateriaal en brandveiligheid. Maar hangt die brandveiligheid niet in eerste instantie af van het interieur? Ja en nee, zegt Weghorst. “Dat interieur is inderdaad bepalend als we het hebben over de verspreiding binnen het compartiment. Maar hoe snel de brand overslaat naar de rest van het gebouw, dat hangt onder andere af van de compartimenteringswanden. En dus is de brandveiligheid van het isolatiemateriaal wel degelijk belangrijk. We hebben inmiddels een uitgebreide track record van echte branden die keer op keer aantonen dat onze geïsoleerde panelen een branduitbreiding hebben voorkomen.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kingspan