Herinnert u zich nog dat de gegevens op uw telefoon of laptop voor altijd verloren waren als je er water of koffie over morste? Die tijden zijn gelukkig voorbij. De opkomst van cloud computing betekent dat er een back-up van uw informatie wordt gemaakt op servers in enorme datacenters. En die groei zet door: recente rapporten voorspellen dat de wereldwijde datacentermarkt tussen nu en 2026 met 615 miljard dollar zal groeien.
Met de snel groeiende infrastructuur die het gevolg is van het bouwen en inrichten van datacenters is het belangrijk om bescherming tegen brand en bijbehorende gevaren goed te organiseren. Dit doen we door middel van verschillende ontwerpbeslissingen op het gebied van brandveiligheid en personeelsveiligheid, vooral in de vorm van de installatie van sprinklersystemen. Technische medewerkers van de NFPA en Riskonet krijgen vaak de vraag of er in datacenters sprinklerinstallaties moeten worden geïnstalleerd.

Simpel gesteld, sprinklersystemen zijn essentieel voor de bescherming van mensenlevens, apparatuur en andere assets tegen de gevolgen van brand. Sommige belanghebbenden in de datacentersector hebben echter hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheid van een onbedoelde activatie van een sprinkler, of waterschade door gecorrodeerde leidingen in gebouwen die worden beschermd door sprinklers. Deze zorgen spelen juist in deze sector, waar de investeringen in apparatuur hoog zijn en de gevolgen van verloren data ernstig kunnen zijn.
Dit roept de vraag op hoe datacenters moeten worden beschermd? Moeten deze gebouwen voorzien zijn van sprinklerinstallaties of kunnen we ze vervangen door een ander type automatisch brandbeveiligingssysteem, zoals een gas- of watermistinstallatie? Het antwoord op deze vraag is te vinden in uw lokale brand- of bouwvoorschriften, evenals in andere lokaal gehanteerde codes en normen.
Zijn sprinklers noodzakelijk?
Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen of sprinklers nodig zijn, waaronder bezetting, constructietype, het aantal verdiepingen en het vloeroppervlak. Kijkend naar de specifieke normen die van toepassing zijn, bevat NFPA 13, ‘Standaard voor de installatie van sprinklersystemen’, vereisten voor het installeren van sprinklersystemen. NFPA 75, ‘Standaard voor de brandbeveiliging van IT-apparatuur’, bevat specifieke vereisten voor het beschermen van gebouwen en infrastructuur met IT-apparatuur, zoals datacenters.
De vereisten in NFPA 75 stellen dat als er in de rest van het gebouw sprinklers zijn geïnstalleerd, er ook sprinklers moeten worden aangebracht in de IT-apparatuurruimte. Het vereist verder dat als het gebouw niet wordt gesprinklerd, er wel degelijk een brandbestrijdingssysteem moet worden geïnstalleerd, of het nu een gasvormig of watermistsysteem betreft. Hierdoor worden de IT-apparatuurruimte en de in die ruimte aanwezige hardware beschermd. NFPA 75 vereist ook dat er een sprinklerinstallatie of een gasvormig brandbeveiligingssysteem onder de verhoogde vloer wordt geïnstalleerd als de ruimte onder de verhoogde vloer brandbaar materiaal bevat.
Prestatiegericht ontwerp
Zelfs als er in het hele gebouw een sprinklersysteem moet worden geïnstalleerd, is er een optie die het weglaten van sprinklers mogelijk maakt ten faveure van een andere, gelijkwaardige beschermingsmethode. Dit voorschrift komt uit NFPA 75 en stelt dat er een keuze is tussen een van de twee toegestane brandbeveiligingsbenaderingen. Een optie is de prescriptieve benadering, waarbij het te beschermen gebied voldoet aan de schriftelijke vereisten van NFPA 75.
De andere optie zou zijn om een prestatiegericht ontwerp te ontwikkelen. Bij deze optie moet een aantal regels worden gevolgd, in de eerste plaats dat het ontwerp prestaties moet leveren die gelijkwaardig zijn aan de prescriptieve vereisten van NFPA 75. Dit wordt meestal gedaan door criteria te ontwikkelen waaraan moet worden voldaan. Bovendien moet een risicobeoordeling worden uitgevoerd en moet de persoon die het prestatiegerichte ontwerp uitvoert, gekwalificeerd zijn. Bij prestatiegerichte benaderingen is het belangrijk om open communicatie te hebben met uw bevoegde autoriteit – in dit geval kan dit naast het bevoegd gezag ook de verzekeringsmaatschappij of de eigenaar zijn – om goedkeuring te garanderen. De bevoegde autoriteiten kunnen ook een derde partij vragen om het ontwerp te beoordelen zodra het is voltooid.
Water is een geweldig middel om brand te blussen, maar het kan schadelijk zijn voor IT-apparatuur. Dit is vaak de motivatie achter het weglaten van sprinklers in omgevingen met deze apparatuur. Hoewel het moeilijk kan zijn om een prestatiegericht ontwerp te ontwikkelen dat gelijkwaardig is aan sprinklerbeveiliging, zijn er sprinklerontwerpopties in NFPA 13 die de kans op onbedoelde activatie of lekkende leidingen minimaliseren. ‘Preaction’ sprinklersystemen, enkelvoudig of dubbel vergrendeld, kunnen worden ingezet om de kans op waterschade als gevolg van onbedoelde activatie als gevolg van een beschadigde sprinkler te beperken. Leidingen kunnen een grotere spoed hebben en er kunnen extra hulpafvoeren worden aangebracht. Tot slot kunnen grondige inspectie-, test- en onderhoudsprogramma’s worden geïmplementeerd om de kans op corrosieproblemen te beperken.
Risico’s op waterschade verminderen
Er kunnen ook voorzorgsmaatregelen worden genomen om het risico op onbedoelde waterlozing te verminderen, waaronder het plaatsen van sprinklerleidingen boven gangpaden in plaats van boven de apparatuur om blootstelling aan lekken te beperken. Ook het installeren van kooien op blootgestelde sprinklers om de kans op beschadiging te verkleinen is effectief, evenals het verminderen van het aantal leidingverbindingen in het systeem om het aantal potentiële lekpunten te reduceren. Natuurlijk kan de installatie van een ander blussysteem, hoewel de noodzaak van sprinklers misschien niet wordt geëlimineerd, ook de kans op waterlozing in geval van brand sterk beperken. Dit als zo’n systeem in staat is om een brand in het beginstadium effectief te onderdrukken of te blussen voordat de sprinklers behoeven te worden geactiveerd.
NFPA 75 en NFPA 13 werken samen
Datacenters zijn een belangrijk onderdeel van de wereldwijde informatie-infrastructuur en moeten goed worden beschermd. NFPA 75 en NFPA 13 werken samen om ervoor te zorgen dat passende beveiligingssystemen worden geïnstalleerd. Hiermee wordt niet alleen de kostbare apparatuur van deze faciliteiten beschermd, maar wordt ook de veiligheid van het personeel gewaarborgd.
Brian O’Connor, technical services engineer NFPA (bron: https://www.nfpa.org/News-and-Research/Publications-and-media/NFPA-Journal)
NFPA kennisreeks
Brandveilig.com publiceert een serie artikelen van de Amerikaanse National Fire Protection Association (NFPA), de internationale autoriteit op het gebied van fire codes & standards. Selectie en vertaling van de artikelen worden verzorgd door ing. Tom de Nooij CFPS, AIFireE, partner bij Riskonet (www.riskonet.com).
Eerder verschenen in deze reeks:
Volg Brandveilig op LinkedIn
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.