De Nederlandse gemeenten komen deskundigheid en capaciteit te kort bij het invoeren van de WABO (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) per 1 januari 2009.
Meer dan de helft van de gemeenten zegt externe partijen nodig te hebben op het gebied van ICT (63,1%) en WABO-opleidingen (55,9%). Een derde heeft behoefte aan organisatie-advies (31,4%) en kennis t.a.v. de WABO-wetgeving (37,5%).
Sceptisch
Ook zijn de gemeenten sceptisch over de omgevingsvergunning. Meer dan de helft van de gemeenten (58,6%) verwacht dat de WABO uiteindelijk geen tijdwinst zal opleveren.
Eén van de doelen van de omgevingsvergunning is het tegelijkertijd (gecombineerd) aanvragen van verschillende vergunningen (bv. de bouw- en milieuvergunning in één keer). Dit is volgens 52% van de gemeenten slechts mogelijk bij minder dan 10% van de vergunningaanvragen.
Digitaal
De burgers en bedrijven moeten met de komst van de omgevingsvergunning hun aanvraag digitaal indienen. Echter de meeste gemeenten weten zich geen raad met de te verwachten stroom van digitale aanvragen. Slechts 19,0% van de gemeenten zegt op dit moment er zeker van te zijn dat deze digitale aanvraag vervolgens ook volledig digitaal zal worden behandeld.
Positiever zijn de gemeenten over het gebruik van ICT bij het gecoördineerd handhaven en toezicht houden. Ongeveer de helft van de gemeenten (49,7%) zegt op moment van de invoering van de WABO hierbij gebruik te gaan maken van ICT.
Aanpassen organisatie
Gevraagd is ook naar de gevolgen voor de organisatie. Ongeveer een kwart van de gemeenten (27,9%) geeft aan dat de organisatie reeds aansluit. De overige gemeenten moeten de organisatie wijzigen.
Tien procent van de gemeenten zegt alleen de strikt noodzakelijke aanpassingen te zullen uitvoeren. Drie op de tien gemeenten ziet in de WABO een goede aanleiding om de gehele organisatie tegen het licht te houden. Voor de overige dertig procent past de invoering van de omgevingsvergunning goed bij de reeds bestaande plannen om de organisatie aan te passen.
Het onderzoek
De resultaten komen uit een representatief onderzoek onder 183 Nederlandse gemeenten. Het onderzoek is uitgevoerd door Roover Onderzoek bv.