Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Dat gaat ook op bij het toepassen van duur brandwerend glas.
Tussen twee woningen moet altijd een brandwerende scheiding aanwezig zijn van 30 of 60 minuten WBDBO. Dat wil zeggen: weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag. Dit om te voorkomen dat een brand kan overslaan van de ene woning naar de andere. Ook beglazing in de brandwerende scheiding moet minimaal aan diezelfde WBDBO eis voldoen.
Brandwerend
Glas speelt een belangrijke rol in bouwwerken. Het voorziet in de broodnodige daglichttoetreding en creëert vaak een ruimtelijk effect. De laatste decennia wordt glas steeds meer toegepast in bouwwerken om de positieve effecten die het heeft op ons leefklimaat. Daarnaast heeft het hedendaagse glas ook erg goede eigenschappen op het gebied van warmte-isolatie, geluidsisolatie en brandwerendheid.
Het hedendaagse glas is in vele brandwerendheidsklassen te krijgen. De toepassing ervan kent wel enkele randvoorwaarden. Zo hangt de uiteindelijke brandwerendheid van de ruit af van in welke richting die gemonteerd is, welk oppervlakte het glas heeft, in wat voor type kozijn het glas gemonteerd is en welke stel- en bevestigingsmaterialen toegepast zijn.
Grachtenpand
We hebben in het navolgende project te maken met een monumentaal grachtenpand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het pand wordt gerestaureerd en opgesplitst in appartementen. Vangwege de opsplitsing is het noodzakelijk de verschillende appartementen onderling brandwerend te scheiden.
Criteria
In een vroeg stadium heeft de aannemer al brandwerend glas aangebracht. De aannemer heeft hiervoor erg prijzig brandwerend glas toegepast met een classificatie EW 60. Dit houdt in dat het 60 minuten standhoudt op de volgende criteria:
E: Vlamdichtheid betrokken op de afdichting
W: Thermische isolatie betrokken op de warmtestraling
Zoals gezegd zal de mamimumbrandwerendheid alleen gelden als aan alle randvoorwaarden voldaan wordt. In het testrapport van dit EW 60-glas staat vermeld dat de 60 minuten WBDBO alleen te halen is bij gebruik van een specifiek voorgeschreven kozijn. In dit voorbeeld liet men niet alleen toepassing na van het voorgeschreven kozijn, het glas was ook nog slechts gekit in een standaard houten kozijn. Dat maakte de bevestiging tot de zwakste schakel. Deze constructie zou nooit de 60 minuten WBDBO halen.
Overwegingen
Is het nodig om 60 minuten WBDBO te halen? Of is 30 minuten WBDBO ook voldoende? En stel dat 30 minuten WBDBO voldoende is, mag het glas dan wel in een generiek houten kozijn?
Bij een toetsing aan het Bouwbesluit en de NEN 6068 bleek dat 30 minuten WBDBO voldoende was. Daarmee viel wellicht van de zware eis van het specifieke kozijn af te wijken.
Oplossing
We hebben navraag gedaan bij de leverancier of het glas bij toepassing voor 30 minuten WBDBO andere eisen had dan bij 60 minuten WBDBO. De leverancier gaf aan dat het toegestaan was om bij 30 minuten WBDBO het glas wel in een generiek houten kozijn te plaatsen. De montage moet dan aan enkele voorwaarden te voldoen:
- Plaatsing van een glaslat met een hoogte van 17 mm;
- Toepassing van een keramische band;
- Plaatsen van het glas op blokjes van een door de fabrikant voorgeschreven type;
- Horizontale bevestiging van de glaslat met om de 200 mm schroeven van 40mm;
- Verticale bevestiging van de glaslat met om de 300 mm schroeven van 40mm.
Kortom: montage van het glas in een generiek houten kozijn was in dit geval toegestaan, mits op de hiervoor beschreven manier. Daarop is besloten dat de aannemer al het glas opnieuw moest monteren op de voorgeschreven manier, zodat de gebruikte kozijnen behouden konden worden.
Dit artikel publiceerden we eerder in Brandveilig 1/ 2014.
Dit artikel schreef Emiel van Rossum. Hij is brandpreventie-adviseur en daarnaast docent bij Brandpreventie Academy. Hij gebruikt zijn ervaringen uit de praktijk om als docent praktijkgericht les te geven.