Welke innovaties kunnen we op productniveau qua brandveiligheid dit jaar verwachten? Hieronder volgen drie interessante ontwikkelingen. Bij alle drie draait het om hetzelfde thema: brandwerend glas.
Een kantoorgebouw vlakbij Lelystad Airport. Het eerste dat opvalt, is de grote hoeveelheid glas. Iedere kamer heeft een enorm raam van wel 4 meter hoog. De voorbijgangers zijn onder de indruk van de moderne uitstraling, de medewerkers binnen vinden het vooral prettig werken. Want het licht wordt natuurlijk doorgelaten, maar de warmte niet en dus blijven de kamers ook in de zomer lekker koel. Daarbij is het glas ook nog eens geluidwerend, zodat het personeel geen last heeft van de vliegtuigen die hier laag komen overvliegen. Ten slotte is het glas ook nog brandwerend. Ontstaat zo’n brand bijvoorbeeld op de derde verdieping, dan wil je natuurlijk voorkomen dat de vlammen likken aan de vensters op de vierde, en dat de brand op die manier overslaat. Met deze ruiten zal dat niet gebeuren.
Nieuwe ontwikkeling: brandwerend glas
Volgens Jan Liebeton, manager Marketing & Sales bij AGC Glass, gaat het hier om een nieuwe ontwikkeling, de zogenoemde Pyrobel T. “Zo’n brandwerende ruit is altijd opgebouwd uit twee lagen glas, gescheiden door een brandwerende tussenlaag. Tot voor kort was het niet mogelijk om zo’n ruit hoger te maken dan 3 meter, maar nu hebben we dat weten uit te breiden tot 4,5 meter. Ook hebben we een oplossing gevonden voor een ander probleem. Eerdere modellen waren gevoelig voor vocht. Op lange termijn kwam dat tussen de voegen en zag je luchtbellen aan de randen. Maar bij Pyrobel T heb je die vochtgevoeligheid niet.”
Lees ook: Ruiten als verdedigingslinie
Brandwerende deuren
Maar de catalogus van AGC bevat nog andere vernieuwingen. Daarvoor gaan we terug naar dat kantoor bij Lelystad Airport. Want het brandwerend glas zit daar niet alleen aan de buitenkant, maar ook in het gebouw zelf. De verschillende brandcompartimenten worden gescheiden door transparante tussenwanden. “Die zien er vaak prachtig uit”, zegt Liebeton. “Met enorme ruiten en daartussen slechts een hele dunne kitlaag. Maar om daar dan vervolgens gewone brandwerende deuren in te zetten… dat is natuurlijk geen gezicht. Daarom zijn ook die deuren nu van brandwerend glas, de volglazen brandwerende VIGLAS-deur.”
Voldoet aan EW- en EI-classificaties
Ook dat is een product dat AGC nieuw op de markt brengt. En het kent nogal wat specificaties waar het bedrijf trots op is. Uiteraard voldoet het aan de EW- en EI-classificaties (wat betekent dat glas niet alleen de warmtestraling tegenhoudt, maar ook de warmte isoleert) en is het, afhankelijk van de eisen, 30 of 60 minuten brandwerend. Maar dat alles is niet zichtbaar: het gaat om een deur van enkel glas en daarom heeft hij een dikte van slechts 33 mm. En ten slotte is hij leverbaar met handgrepen maar ook zonder, waardoor de deur nog beter opgaat in de glazen wand. “Natuurlijk”, zegt Liebeton, “je wilt ook weer niet dat mensen geruime tijd naar die deur moeten zoeken, maar dat kun je simpel oplossen. Bijvoorbeeld door het logo van het bedrijf op die deur te zandstralen. Dat geeft slechts een licht matterend effect, maar maakt zo’n deur wel beter zichtbaar.”
Bescherming tegen kogels
Terug naar het begin van dit artikel. Want dat glas in dat kantoor, dat was niet alleen zonwerend, geluidswerend, letsel- en doorvalveilig en brandwerend, het beschermt ook tegen een ander mogelijke risico: kogels. “Of het nu terecht is of niet, het gevoel van onveiligheid is de laatste jaren toegenomen”, zegt Liebeton. “Daarom zien we vooral bij banken, ambassades en advocatenkantoren een toename van de vraag naar kogelwerend glas. Zo’n ruit bestaat uit meerdere glasplaten met transparante tussenlagen, en dit geheel beschermt tegen de zwaarste handwapens die op dit moment te krijgen zijn, zoals shot guns en automatische pistolen. En let op, datzelfde glas is ook brandwerend.”
Vernieuwende karakter
En daar zit volgens Liebeton het vernieuwende karakter. “Ook in het verleden konden we die brandwerendheid en die kogelwerendheid al combineren, maar toen hadden we daar twee verschillende glasconstructies voor nodig die we achter elkaar plaatsten. Nu kunnen we beide eigenschappen combineren in één ruit. Dat betekent dat we de andere ruit kunnen voorzien van een zonwerende coating. Die zorgt ervoor dat de temperatuur in de zomer niet te veel oploopt, en bovendien ziet het er van buiten gewoon mooier uit, want door die coating hebben de ramen allemaal dezelfde kleur.
Laboratorium
Drie innovatieve producten dus, en volgens Liebeton zal het daarbij niet blijven. “We proberen voortdurend in te spelen op de wensen van de markt. Met welke eigenschappen kunnen we ons glas nog uitbreiden? Daarom hebben we een speciaal AGC-ontwikkellab in Zuid België. Daar werken 300 technici aan nieuwe glasproducten.”
Dit artikel is gesponsord door AGC
Volg Brandveilig op LinkedIn