Bouwen met hout is duurzaam. Maar is het ook brandveilig? Veel houtsoorten voldoen niet zonder meer aan de eisen die het Bouwbesluit 2012 stelt aan de brandklasse.
Bron: SKH-Publicatie 15-04 Brandklasse houten gevelbekleding*
De brandklasse van een gevel is gerelateerd aan hoe snel deze vlam vat en hoe snel brand zich verder ontwikkeld. Dit wordt bepaald op basis van NEN-EN 13501-1.De norm NEN-EN 13501-1 verwijst naar een andere norm. Daar staat de fysieke test omschreven die moet worden uitgevoerd om de brandklasse te kunnen bepalen. Op basis van de resultaten van deze testen kan een constructieonderdeel ingedeeld worden in een bepaalde brandklasse. Bij nieuwbouw zijn er zeven brandklassen: A1, A2, B, C, D, E en F. Bij bestaande bouw zijn er vier brandvoortplantingsklassen: 1, 2, 3 en 4. Deze voortplantingsklassen komen nog voort uit de oude Nederlandse NEN 6065 norm. Massief hout valt, in de meeste gevallen, in brandklasse D en in brandvoortplantingsklasse 4.
| TIP | Lees meer over de Brandveiligheidsaspecten van houten bouwwerken |
De basiseis
Het Bouwbesluit stelt een basiseis van brandklasse D aan gevelbekleding als samengestelde constructie. Deze klasse is een gebruikelijke eis voor bouwconstructies. Het is de eis die eigenlijk voor alle bouwconstructies wordt gesteld, voor zover daar geen bijzondere (strengere) eis aan wordt gesteld. Massieve houtsoorten voldoen doorgaans aan deze eis.
Aanvullende eisen
Bij hoge gebouwen moet de onderste 2,5 meter van de gevel aan brandklasse B voldoen. Deze eis is zwaarder dan brandklasse D. Gevels die boven de 13 meter liggen moeten ook voldoen aan brandklasse B. Deze eisen gelden niet voor bestaande bouw, hier geldt brandvoortplantingsklasse 4 of brandklasse D.
In de praktijk betekent dit dat de meeste gevels geheel of gedeeltelijk moeten voldoen aan brandklasse B
Het Bouwbesluit stelt ook eisen aan de wbdbo (Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag) tussen brandcompartimenten. De wbdbo resulteert in een brandwerende constructie van een bepaald aantal minuten (bijvoorbeeld een 30 minuten brandwerende gevel). Het wordt bepaald op basis van NEN 6068 en stelt als toepassingsvoorwaarde dat de gevel, voorzien van openingen zoals kozijnen, moet voldoen aan brandklasse B of brandvoortplantingsklasse 2. De reden voor deze eis is dat brandvoortplanting via de buitenzijde van de gevel langs compartimentsscheidingen moet worden voorkomen.
In de praktijk betekent dit dat de meeste gevels geheel of gedeeltelijk moeten voldoen aan brandklasse B (nieuwbouw) of brandvoortplantingsklasse 2 (bestaande bouw).
Schema voor nieuwbouw
In veel gevallen moet bij nieuwbouw een gevel dus aan brandklasse B voldoen. Maar hier zijn wel uitzonderingen op. Op pagina 12 van de SKH-Publicatie ‘Brandklasse houten gevelbekleding’ is voor nieuwbouw een schema weergegeven. Op basis hiervan kan de eis voor het betreffende geveldeel worden bepaald.
Brandklasse geldt voor samengestelde constructie
Zowel bouwconstructies als bouwmaterialen hebben een brandklasse. Als een materiaal een brandklasse heeft betekent dit, dat het materiaal “kaal” is getest. Een houten gevelbekleding kan bijvoorbeeld brandklasse D hebben. Echter, als achter die gevelbekleding sprake is van brandbare isolatie kan de brandklasse van de samengestelde constructie als totaal een slechtere brandklasse behalen. Het Bouwbesluit stelt de eis niet aan het materiaal, maar aan de samengestelde constructie.
Gevels met open buitenblad
Ook de openheid van het buitenblad heeft invloed op de brandklasse. Wanneer een buitenblad open is kan het achterliggende materiaal daardoor direct blootgesteld worden aan brand. De bijdrage van dat achterliggende materiaal aan de brandklasse van de gevel moet dan zo beperkt mogelijk zijn. Indien een gevel met open buitenblad moet voldoen aan brandklasse B, is een brandrapport van de gevelbekleding en het regelwerk waarop het bevestigd is nodig. Eis voor het isolatiemateriaal is dat deze aan brandklasse A2 voldoet. Gezien het weinige materiaal en daardoor de lage bijdrage kan voor de folie worden volstaan met brandklasse B.
Wanneer een buitenblad open is kan het achterliggende materiaal daardoor direct blootgesteld worden aan brand
Voor een open buitenblad dat moet voldoen aan brandklasse D is het uitgangspunt, dat als alle onderdelen “kaal” getest voldoen aan brandklasse D, de samengestelde constructie voldoet aan brandklasse D.
Brandklasse van hout verbeteren
Door hout te dompelen, coaten en/of impregneren met brandvertragende materialen, kan de brandklasse van de houten gevels verbeteren. Brandvertragend impregneren moet voldoen aan de vereiste brandklasse en geschikt zijn voor de toepassing. De toepassing wordt verdeeld in verschillende groepen waarbij ook het onderscheid gemaakt moet worden tussen projecten met en zonder onderhoudsplan.
- Brandvertraging voor (tijdelijke) toepassing binnen een permanent droge omgeving; hiervoor kunnen middelen worden gebruikt die niet waterdampbestendig of weerbestendig zijn.
- Waterdampbestendige brandvertraging voor permanent binnen; hoge luchtvochtigheid mag er niet toe leiden dat brandvertragers uitlogen en kristalliseren op het oppervlak.
- Brandvertraging voor buiten in combinatie met verfsysteem; op alle zijden van de gevelbekleding toepassen in combinatie met een onderhoudsplan.
- Weerbestendige brandvertraging voor buiten; onderhoudsvrij.
* De publicatie biedt zo praktisch mogelijke handreikingen, waarmee met grote waarschijnlijkheid kan worden voldaan aan de eisen
Lees ook
– Resultaat van brandtesten: waardevolle data over brandveiligheid gevels
– Houten woontorens steeds populairder
– Brandoverslagrisico bij houten buitengevelafwerkingen onder de loep
Volg Brandveilig op LinkedIn