Het is belangrijk een sprinklerinstallatie regelmatig te testen, zodat deze bij brand goed functioneert. Ook periodiek onderhoud en inspectie, inclusief inwendige leidingonderzoek, zijn daarvoor essentieel. Om de kosten en overlast voor de bedrijfsvoering te minimaliseren is het raadzaam om het leidingonderzoek en de leidinginspectie te combineren.
Een sprinklerinstallatie moet bij brand goed functioneren. Het is essentieel dat er voldoende water op de brandhaard terechtkomt. Om dit te garanderen voer je regelmatig testen uit en laat je de sprinklerinstallatie periodiek onderhouden en inspecteren. Onderdeel van het onderhoud is het inwendige leidingonderzoek, waarbij een steekproef een betrouwbaar beeld van de inwendige staat van het leidingwerk oplevert. Onderdeel van de inspectie is het vaststellen of de sprinklerinstallatie nog in staat is de minimale prestatie-eisen te halen. Om de kosten en overlast voor de bedrijfsvoering te minimaliseren is het raadzaam om het leidingonderzoek en de leidinginspectie te combineren. De leiding hoeft dan immers maar één keer open.
Voordelen combineren leidingonderzoek en leidinginspectie
Het combineren van het leidingonderzoek en de leidinginspectie levert een aantal voordelen op voor gebruikers.
- Door het onderhoudsbedrijf en de inspectie-instelling te betrekken bij het opstellen van een plan van aanpak is de rolverdeling tussen de verschillende partijen heel duidelijk.
- De inspectie- en onderhoudskosten vallen lager uit doordat er goede afstemming is.
- Goede afstemming betekent ook dat de overlast voor gebruikers van het gebouw geminimaliseerd wordt.
- Om kosten te besparen kun je kiezen voor leverings- of onderhoudscertificaten van gekwalificeerde installateurs. Dan wordt de inspectie met beperkte diepgang uitgevoerd. Dit is vastgelegd in het CCV-inspectieschema voor brandbeveiligingssystemen. Kijk voor gekwalificeerde installateurs op https://hetccv.nl/certificaat-schema/sprinklerinstallaties-watervoerend/.
Stappenplan
De Verenigde Sprinkler Installateurs (VSI) en de Vereniging van Inspectie-Instellingen voor Veiligheid en Brandveiligheid (VIVB) hebben afspraken gemaakt om het leidingonderzoek en de leidinginspectie te combineren. Gebruikers kunnen de volgende stappen doorlopen:
- Als bij onderhoud ook het inwendig leidingonderzoek aan de orde is, dan geeft de gebruiker de installateur opdracht om op basis van TB80 het onderzoeksplan op te stellen.
- Tevens dienen de gebruiker en installateur vast te stellen of ook leidinginspectie in het kader van een inspectiecertificaat binnenkort aan de orde is.
- Als leidinginspectie op korte termijn aan de orde is, geeft de gebruiker of installateur de inspectie- instelling opdracht het onderzoeksplan te beoordelen zodat de aspecten van het leidinginspectieprotocol aansluiten op het onderzoeksplan.
- Na afstemming en goedkeuring van het onderzoeksplan door de gebruiker, kan de installateur het uitvoeringsplan opstellen. De inspectie-instelling wordt bij de planning betrokken. Op deze wijze zijn het inwendig leidingonderzoek en inwendig leidinginspectie feitelijk gecombineerd.
- De installateur voert na opdracht van de gebruiker het leidingonderzoek uit conform het onderzoeksplan en uitvoeringsplan en rapporteert de bevindingen van het leidingonderzoek in een onderzoeksrapportage. Daarin wordt bij eventuele gebreken aangegeven welke stappen er moeten worden ondernomen om de installatie weer in goede conditie te brengen.
- De inspecteur woont het leidingonderzoek voor een deel bij om gezamenlijk met het onderzoeksrapport zijn bevindingen over de prestatie-eis te kunnen rapporteren aan de opdrachtgever conform het inspectieprotocol.
- De gebruiker ontvangt na uitvoering van alle werkzaamheden een onderhoudscertificaat inclusief het onderdeel leidingonderzoek.
- De gebruiker ontvangt na uitvoering van inspectie met positief resultaat het inspectiecertificaat.
Achtergrond inspectie en certificatie
De gebruiker en eigenaar zijn volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) verantwoordelijk voor de brandveiligheid van het gebouw.
Inspectie
Een automatische blusinstallatie, zoals een sprinklerinstallatie, moet volgens het Bbl voorzien zijn van een geldig inspectiecertificaat dat is afgegeven op grond van het CCV-Inspectieschema Brandbeveiliging. Kijk voor inspectie-instellingen op: https://hetccv.nl/keurmerken/brandbeveiliging/inspectie-brandbeveiliging/overzicht-inspectie-instellingen/.
Installateur
Preventief onderhoud zorgt voor goed werkende installaties. In de Nederlandse onderhoudsnorm ‘Technisch Bulletin 80: Beheer en onderhoud van sprinklerinstallaties’ (TB80) staat dat iedere 15 jaar inwendig leidingonderzoek moet worden uitgevoerd. Gekwalificeerde sprinklerinstallateurs geven na afloop van het leidingonderzoek een verklaring af dat het onderzoek is uitgevoerd volgens TB80, met daarbij advies over vervolgacties. Kijk voor gekwalificeerde sprinklerinstallateurs op: https://hetccv.nl/certificaat-schema/sprinklerinstallaties-watervoerend/sprinklerinstallaties-watervoerend-sprinklerinstallaties-watervoerend/vbb-onderhoud/.
Video
Op https://hetccv.nl/keurmerken/brandbeveiliging/brandblusinstallaties/leidingonderzoek-leidinginspectie/ vind je een animatievideo waarin dit onderwerp in 1,5 minuut uitgelegd wordt.
Willem van Oppen is adviseur bij het CCV
Volg Brandveilig op LinkedIn
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.