Op een voormalig kantorenterrein in Holendrecht (Amsterdam) wordt een levendige verblijfsplek gecreëerd waar young professionals, studenten en jongeren kunnen wonen, werken en ontspannen. De opdrachtgevers stelden hoge eisen aan de brandveiligheid. Een automatische sprinklerinstallatie bleek de oplossing.
In Community Campus Holendrecht worden ruim 1550 appartementen gebouwd, waarvan er circa 950 bestemd zijn voor studenten. De appartementen zijn verdeeld over drie gebouwen waar ook diverse voorzieningen worden ondergebracht, zoals horeca, een supermarkt en fitness. Onder een deel van het complex komt een parkeergarage en een fietsenstalling. Het gebied tussen de drie gebouwen wordt een omgeving met veel groen en een goede verbinding naar het station.
Uitgangspunten
De opdrachtgevers stelden hoge eisen aan de brandveiligheid. De adviseurs DPA | Cauberg-Huygen en Incendio legden de eisen voor de brandbeveiliging vast. In het Uitgangspuntendocument Holendrecht Community Campus Amsterdam is het gebouw beschreven en zijn de eisen vastgelegd waaraan de sprinklerinstallatie moet voldoen. Voor de gebouwen zijn uiteraard – wat betreft de brandveiligheid – de functionele en prestatie-eisen van het Bouwbesluit 2012 van toepassing. Daarbij is ervoor gekozen de parkeergarage deels te voorzien van een sprinklersysteem om daarmee op een gelijkwaardige wijze invulling te geven aan de functionele eisen met betrekking tot de brandcompartimentsgrootte.
Op initiatief van de opdrachtgevers is ervoor gekozen de woningen te voorzien van een automatische sprinklerinstallatie. Hierdoor zijn er voor zowel bewoners als de gebouweigenaar minder risico’s wanneer er toch onverhoopt brand ontstaat.
Sprinklerinstallatie
De gebouwen zijn met behulp van tunnelbouw tot stand gekomen. In de gebouwen B en C is de sprinklerinstallatie in de appartementen geheel in het beton gestort. De sprinklerleidingen en -inbouwdozen worden net als de andere installaties op de tunnelbekisting aangebracht, waarna de wanden en verdiepingsvloer in één stort worden gerealiseerd. Hiervoor wordt speciaal sprinklerleidingwerk gebruikt. Deze leidingen worden, voordat het beton wordt gestort, gevuld en op druk gezet zodat de leidingen tijdens het betonstorten niet ingedrukt worden. De tunnelbekisting wordt na verharding van het beton en het lossen aan de voorzijde uit het bouwblok getrokken.
Tunnelbouw wordt de afgelopen decennia steeds vaker toegepast in dit soort gebouwen. Voor het storten van het beton zijn door de fabrikanten en sprinklerinstallateurs de afgelopen jaren speciale hulpmiddelen ontwikkeld om de sprinklers efficiënt aan te kunnen brengen.
Voor het storten van het beton worden de leidingen gevuld en op druk gezet
Wandsprinklers
De aanleg van de sprinklerinstallatie is in gebouw A redelijk traditioneel uitgevoerd. Tijdens de bouw zijn prefab badkamers geplaatst met voorbereidingen voor de sprinklers. Het prefab leidingwerk is door de installateur aangeleverd en door de badkamerleverancier verwerkt in de prefab badkamer. Het was aan de installateur om vanuit de gangen aansluitingen te maken. In die appartementen is gekozen voor zogenaamde sidewall-sprinklers (wandsprinklers), waarmee de appartementen effectief worden beveiligd tegen de gevolgen van brand.
Hart van de installatie
Het hart van de installatie is de sprinklerpompkamer. Deze bevindt zich onder gebouw B in de parkeergarage. Via een ondergrondse leiding wordt het andere gebouw voorzien van bluswater.
De sprinklerpompkamer bevat twee sprinklerpompsets die het bluswater uit de reinwaterkelder betrekken. Deze zit weggewerkt onder de hellingbaan van de parkeergarage. Vijf alarmkleppen (één klep bevindt zich in het andere gebouw) zorgen voor de verdeling en voor de alarmering. Op het blokschema is een mooi overzicht van de gebouwen en de sprinklerinstallatie te zien. De eerste alarmklep voedt de sprinklerinstallatie van bouwdeel A, recht op tekening. Er is speciale aandacht voor het gevaar van bevriezen van leidingen in een deel van de garage, dat met droge sprinklers is uitgevoerd. De sprinklerinstallatie is ontworpen en geïnstalleerd door De Groot Installatiegroep, een gecertificeerde installateur, lid van de Verenigde Sprinkler Industrie VSI, onderdeel van Federatie Veilig Nederland. De installatie is ontworpen op basis van de Amerikaanse sprinklernormen NFPA 13 en NFPA 20.
De sprinklerinstallatie wordt ook ingezet voor functiebehoud van de transmissiewegen van de brandmeld- en ontruimingsinstallatie (NPR 2576). In de sprinklerpompkamer zijn ook aansluitingen waar de brandweer zo nodig kan suppleren.
Alarmpost
De sprinklermeldingen worden doorgesluisd naar de brandweer en naar de receptie in gebouw A waar 24/7 bewaking aanwezig is. Het beveiligingspersoneel in de receptie is verantwoordelijk voor de alarmopvolging. De beheerder is eerstverantwoordelijke bij storingsmeldingen. Voor het opvolgen en verhelpen van storingen zijn contracten met erkende installateurs en leveranciers.
John van Lierop, VSI, European Fire Sprinkler Network (EFSN)
Volg Brandveilig op LinkedIn
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.